Duitse onderzoekers: 'Verwijder probleemwolven'

Duitse onderzoekers adviseren om het eenvoudiger te maken om op probleemwolven te jagen. In de toekomst moet volgens de onderzoekers van de Albert-Ludwigs-Universität Freiburg en Hochschule Geisenheim University een alomvattend, actief beheer van de wolvenpopulatie worden overwogen en moeten wijzigingen in de regelgeving worden aangebracht.

Duitse+onderzoekers%3A+%27Verwijder+probleemwolven%27
© Pixabay

In Duitsland neemt, net als in veel andere Europese landen, de wolvenpopulatie sterk toe. Dat heeft volgens de onderzoekers niet alleen gevolgen voor veehouders die vee in weiden houden, maar ook voor de biodiversiteit. Het plaatsen van hekken ter bescherming tegen wolven kan zeker helpen, maar heeft tegelijkertijd nadelige gevolgen voor andere dieren die in de natuur leven.


Ook de vegetatie in weidegebieden zal veranderen als boeren besluiten daar geen vee meer te houden. De opkomst van de wolf als beschermd dier kan conflicteren met de beschermingsdoelen van andere (plant)soorten. 'Zo kunnen heide of grasland op steile hellingen en op steenachtige bodems worden aangetast.' Net als de wolf worden deze soorten wettelijk beschermd. 'Ze zijn absoluut afhankelijk van de voortzetting van begrazing. In tegenstelling tot de wolf worden deze habitats bedreigd.'


Gepolariseerd debat

Net als in Nederland is het debat over de wolf sterk gepolariseerd. 'Voor de een is de wolf een bedreigend roofdier, voor een ander de belichaming van de intacte natuur', schrijven de onderzoekers. Veel vertegenwoordigers van natuur- en dierenbeschermingsorganisaties verwelkomen de verspreiding van de wolf in Duitsland, maar boeren die direct worden getroffen, zijn kritisch. 'Door middel van onderzoek willen we de zeer emotionele discussie objectiveren.'


De onderzoekers hebben onderzoek gedaan naar de juridische bescherming van de wolf en de mogelijke conflicten door dit beleid. Ook zijn de ecologische gegevens bestudeerd. Ze tonen onder meer aan dat de kans op inteelt en daardoor meer sterfte onder wolven klein is. De Europese wetgeving betitelen ze als 'erg streng'. 'In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, staat deze wetgeving geen regulering van de wolvenpopulatie toe. Dit leidt tot een hoge groei van de populatie en een hoge overlevingskans voor jonge wolven. Hierdoor kan de wolf zich in veel landen verspreiden.'


Praktisch natuurbeheer

De onderzoekers zien een belangrijke rol weggelegd voor veehouders in het praktisch natuurbeheer. Ze vinden dan ook dat allerlei maatregelen om vee te beschermen tegen de wolf financieel op een goede manier gecompenseerd moet worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer