%27Schmallenbergvirus+zal+niet+tot+grote+schade+gaan+leiden%27
5 vragen
© ZLTO Monique Jansen

'Schmallenbergvirus zal niet tot grote schade gaan leiden'

Het Schmallenbergvirus (SBV) is weer actief in Nederland. Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt er de laatste weken via de Veekijker meer vragen over. Anja de Bont - Smolenaars, dierenarts rundvee bij GD geeft een toelichting.

Welke vragen krijgt de GD?

'De Veekijker rund krijgt vragen over de schmallenbergvirusinfectie of de symptomen die hierdoor kunnen worden veroorzaakt, zoals koorts en een daling van de melkgitt. We bespreken met veehouders en dierenartsen de mogelijke oorzaken en diagnostische mogelijkheden zoals, bloedonderzoek en pathologisch onderzoek. In een aantal gevallen leidt dat tot bevestiging van de diagnose SBV.'

Het virus heeft in 2011 voor het eerst in West- Europa gecirculeerd. Hoe groot was de schade destijds?

'Op een gemiddeld rundveebedrijf zorgde het voor een beperkte schade: diarree, koorts, tijdelijk een melkproductiedaling en één of enkele misvormde vruchten. Anouk Veldhuis, veterinair epidemioloog van GD is recent gepromoveerd op dit onderwerp. Ze bevestigt dit in haar proefschrift en geeft aan dat waarschijnlijk de internationale handelsbeperkingen als gevolg van de uitbraak van grotere economische invloed zijn geweest dan de schade door verlies aan productie.'

En de impact op schapen en geiten?

'Ook bij schapenbedrijven was de schade gemiddeld beperkt. Op een klein aantal bedrijven met een aflamperiode in het najaar van 2011 werden tientallen afwijkende lammeren geboren. Maar voor de meeste bedrijven was de schade beperkt en ging het om enkele misvormde vruchten. Voor geitenbedrijven was de schade nog beperkter.'

Hoe kan het virus nu weer opduiken?

'Het virus wordt overgebracht door knutten en circuleert nog steeds op beperkte schaal in West-Europa. Dit zorgt ervoor dat een meer of minder groot deel van de populatie herkauwers besmet raakt en daarna beschermd is. Bij een beperkt aantal dieren leidt dat tot klinische verschijnselen. Uit het tweejaarlijks prevalentieonderzoek uitgevoerd door GD in het kader van de diergezondheidsmonitoring bleek dat in 2013 vrijwel geen SBV circulatie op rundveebedrijven had plaatsgevonden en in 2015 in geringe mate.'

Verwacht u dat het virus dit keer tot grote problemen gaat leiden?

'Nee, de dieren die een infectie hebben doorgemaakt zijn langdurig beschermd, mogelijk zelfs levenslang. In 2011 is een groot deel van de runderen, schapen en geiten besmet geraakt. Een deel van deze dieren is inmiddels vervangen door jongere dieren. De viruscirculatie in de jaren daarna is beperkter geweest dan in 2011 maar heeft er wel voor gezorgd dat ook een deel van de jonge dieren nu beschermd is.'

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer