VVD pleit voor wolvenhek van 'Lemmer tot Lauwersoog'

Schapenhouders moeten bij een wolvenaanval ook indirecte schade, zoals het verwerpen van lammeren, vergoed krijgen. Dat stelt het Friese VVD-Statenlid Marten Dijkstra in Statenvragen aan het provinciebestuur. Hij wil daarnaast ook een wolvenhek van 'Lemmer tot Lauwersoog' optrekken.

VVD+pleit+voor+wolvenhek+van+%27Lemmer+tot+Lauwersoog%27
© Pixabay

'Veel mensen houden hobbymatig schapen. Wanneer een wolf zo'n kudde aanvalt en die mensen hebben indirecte schade houden ze ermee op. Dat is funest voor het landschap. Het is een verschrikkelijk goede zaak dat schapen het grasland onderhouden, dat komt onder andere de bodemvruchtbaarheid ten goede.'

VVD maakt zich hier grote zorgen over. De biologische melkveehouder uit Aldeboarn vreest dat de wolf de ganzen achterna gaat. 'Daarvan dachten we eerst ook dat de populatie niet zo omvangrijk zou zijn. Maar nu loopt de schade de spuigaten uit. Vergoeding van directe schade door een wolvenaanval is niet afdoende. De schapensector is klein en heeft daarom een bescheiden stem binnen het nationale wolvenoverleg. Daarom is het goed om voor hun belangen op te komen.'

Veiligheid

Dijkstra wil van Gedeputeerde Staten weten op welke manier zij zich inzetten om het voortbestaan van de Friese schapensector te borgen en hoe ze anticiperen op het vestigen en de vermoede explosieve toename van het aantal wolven in Friesland. 'Hoe zal de provincie de veiligheid van haar ingezetenen gaan garanderen?'

'Welkom heten van de wolven door natuurclubs is naïef. De omstandigheden in Duitsland zijn anders dan in Nederland. Nederland is een verschrikkelijk dichtbevolkt land', verklaart Dijkstra Hij pleit dan ook voor een hek van 'Lemmer tot Lauwersoog' om de wolven te weren.

Hek van 50 kilometer

De provincie moet hiervoor aan zet zijn en niet de individuele schapenhouders, vindt Dijkstra. 'Bij mij weidt een schapenhouder ook een koppel schapen. Dat doet hij ook bij andere veehouders. Het is voor hem niet te doen om 50 kilometer hek te plaatsen.'


Volgens Dijkstra is het wachten totdat de eerste wolf zich in Friesland vestigt. 'Ze zijn al gesignaleerd in Akkrum, in de Zuidwesthoek en in Smallingerland. De verwachting is dat wolven zich heel snel vestigen in Drenthe. Dat ligt niet ver van Friesland.'

Wolf doodt schapen

In december werden in Friesland, in Appelscha en Smallingerland, twaalf schapen doodgebeten door de wolf, blijkt uit DNA-onderzoek dat BIJ12 publiceert. In Drenthe, in Zwiggelte, werden in de laatste maand van 2012 zes schapen het slachtoffer van de wolf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer