Nederlanders+eten+meer+groente+en+fruit
Nieuws
© Dirk Hol

Nederlanders eten meer groente en fruit

De Nederlandse consumptie van verse groenten en fruit is in 2020 gestegen met 4 procent, meldt GroentenFruit Huis.

Huishoudens kochten 9 procent meer voor hun maaltijden thuis, maar restaurants en catering serveerden 45 procent minder. Hiermee kwam een abrupt einde aan de groei van de consumptie buitenshuis in de afgelopen jaren. Consumenten brengen door corona meer tijd door in de keuken en gaan structureel meer aan de slag met recepten.

'Nu eten buitenshuis er even niet in zit en consumenten zich meer dan anders bekommeren om hun gezondheid en die van hun gezinsleden, groeit de vraag naar groenten en fruit', stelt GroentenFruit Huis. Met name producten die bij de consument te boek staan als 'vitaminebommen', zoals paprika en sinaasappels, doen het goed.


De detailhandel profiteert hiervan. Vaker en uitgebreider thuis koken komt tot uiting in een grotere verkoop van groenten als paprika, ui, courgette, prei en aubergine. Sinaasappel, avocado, mandarijn en blauwe bes zijn de hardlopers in fruit. Dat de consument meer tijd neemt om te koken, blijkt ook uit het feit dat de verkoop van onbewerkte groenten harder stijgt dan die van gesneden groenten.

Verspakketten en maaltijdboxen

Daarnaast genieten verspakketten en maaltijdboxen meer belangstelling: de verkoop van verspakketten steeg met 30 procent. Vier op de tien huishoudens kopen inmiddels soms of regelmatig een verspakket. Het aantal verkochte maaltijdboxen nam met 21 procent toe. Corona heeft in 2020 de onlineverkoop een enorme duw gegeven. De aankoop van verse groenten en fruit op internet nam met 60 procent toe.


De consumentenaankopen van verse groenten is in 2020 met 11 procent gestegen, die van vers fruit met 6 procent, blijkt verder uit de statistieken van GroentenFruit Huis. Voor een kilo vers fruit betaalde de consument gemiddeld zo'n 10 procent meer dan in 2019. De prijsstijging van groenten was gemiddeld 2 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  70 %
Meer weer