GroentenFruit+Huis+steunt+EU%2Dvrijstelling+reisverbod+chauffeurs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

GroentenFruit Huis steunt EU-vrijstelling reisverbod chauffeurs

Binnen de Europese Unie moeten chauffeurs worden vrijgesteld van elk reisverbod en van test- en quarantainevereisten bij de grensovergangen.

Dat staat in de nieuwe aanbeveling die de Europese Commissie publiceerde over een gecoördineerde aanpak van reizen en vervoer van goederen. GroentenFruit Huis ondersteunt deze aanbeveling en pleit voor vrij vervoer van verse producten, het hanteren van Green Lanes en goede facilitaire voorzieningen voor chauffeurs. Het is nu aan de lidstaten om te bepalen of zij die aanbevelingen zullen overnemen.

Er zijn onderhandelingen gaande tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over het heropenen van de grens tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Volgens berichten in Europese media zou Frankrijk kunnen vragen om een negatieve PCR-test van chauffeurs als voorwaarde voor toegang. De Britse overheid onderzoekt al op welke locaties deze tests kunnen worden afgenomen.


Onnodige vertragingen

GroentenFruit Huis pleit ervoor dat van deze eis wordt afgezien. Chauffeurs moeten wel de algemene lokale veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus in acht nemen. Het afnemen van tests en wachten op de uitslag leidt tot onnodige vertragingen. In het geval van de distributie van verse bederfelijke producten kan vertraging leiden tot kwaliteitsverlies of lege schappen.

Het laten afnemen van een test is bovendien niet haalbaar voor chauffeurs die zich al in de wachtrijen begeven. GroentenFruit Huis spreekt de hoop uit dat Nederland, België en Frankrijk de aanbevelingen van de Europese Commissie opvolgen. Als lidstaten toch overgaan tot het verplichten van een test, zou dit niet mogen leiden tot enige verstoring van het transport.


Voorrang krijgen

GroentenFruit Huis spreekt al langere tijd met de overheid en Europese koepelorganisatie FreshFel over het invoeren van Green Lanes waarbij transport van groenten en fruit die voorzien zijn van de benodigde certificaten, voorrang krijgen bij invoer in het Verenigd Koninkrijk.

Daarnaast doet GroentenFruit Huis een oproep er zorg voor te dragen dat chauffeurs hun beroep kunnen uitoefenen onder goede arbeidsomstandigheden waarbij ze gebruik kunnen maken van faciliteiten zoals restaurants en sanitaire voorzieningen. 'Want zij zorgen ervoor dat wij dagelijks kunnen beschikken over verse groenten en fruit', stelt de organisatie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer