GroentenFruit+Huis%3A+%27Sector+blijft+verbonden+met+Verenigd+Koninkrijk%27
Nieuws
© Frank de Roo

GroentenFruit Huis: 'Sector blijft verbonden met Verenigd Koninkrijk'

De Nederlandse tuinbouwsector blijft nauw verbonden met het Verenigd Koninkrijk, ook na de brexit. 'De afstand is kort, we zijn er snel en we hebben een mooi assortiment. Dat moeten we blijven benutten', zegt Daco Sol van het GroentenFruit Huis.

Sol sprak donderdag tijdens een webinar over de gevolgen van de brexit voor de Nederlandse tuinbouwsector. Hij vindt het belangrijk dat Nederland de Britse markt niet verliest. 'Het is na Duitsland het land waar we de meeste groente en fruit naar exporteren, we hebben het over een bedrag van 1,2 miljard euro. Het is zaak dat dat de handel met het Verenigd Koninkrijk uitvoerbaar blijft.'

Sol verwacht wel een flinke exportdaling, ongeveer naar het niveau van België. 'En dus moeten er ook andere afzetgebieden worden gevonden, wat een prijsdrukkend effect kan hebben. Anderzijds zijn de Britten net als wij meer groenten en fruit gaan eten sinds de corona-uitbraak. Het is dus nog onzeker hoe het precies uitpakt.'

Eline van den Berg van Royal FloraHolland sluit zich hierbij aan. Door hogere importkosten worden bloemen een stuk duurder voor Britten. Zij verwacht dat een deel van de import uit Nederland wordt vervangen door bloemen en planten uit niet-EU-landen, waarvoor lagere importtarieven gelden.


Goede onderlinge relaties

Toch is Van den Berg hoopvol. 'De import wordt bepaald door meer dan alleen prijs. Nederlandse exporteurs kunnen dagelijks een goed en compleet assortiment bloemen en planten naar de overkant van het kanaal brengen. Bovendien zijn de onderlinge relaties goed.'

Om de financiële schade van de brexit voor de sector op te vangen, heeft de koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca via een brief aan de Europese Commissie gepleit voor toegang tot het 'brexit adjustment fund'. Dit is een steunpakket van ruim 8 miljard euro waarover de Europese regeringsleiders in juli afspraken maakten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer