Nederland telt 154 'unieke' natuurgebieden

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft 154 gebieden als uniek natuurgebied aangewezen. Dat zijn plekken in Nederland met extra bescherming voor planten en dieren.

Nederland+telt+154+%27unieke%27+natuurgebieden
© Ministerie van Economische Zaken

Er waren in 2012 nog 58 gebieden aangewezen als natuurgebied. Nederland krijgt er uiteindelijk 160. Om natuur in de grote wateren te versterken, investeert Dijksma de komende drie jaar 12 miljoen euro extra.

'Nederland kent in totaal ruim 11.000 vierkante kilometer beschermde natuur, waarvan driekwart bestaat uit water', gaf de bewindsvrouw gisteren bij de première van de nieuwe natuurfilm ‘Holland - Natuur in de Delta’ aan.

Natuurnetwerk Nederland

Alle beschermde gebieden liggen binnen het Natuurnetwerk Nederland. Dat is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden om de biodiversiteit op land en in zee te behouden.

Sinds het aantreden van dit kabinet heeft de staatssecretaris 96 natuurgebieden aangewezen als Natura 2000-gebied. Van de 154 gebieden zijn er 146 onherroepelijk geworden. De overige zijn nog in behandeling bij de Raad van State.

Grote wateren

Dijksma trekt in haar begroting de komende drie jaar 12 miljoen euro uit voor projecten die de natuur in grote wateren versterken.

Dat zijn onder meer investeringen in de vismigratierivier bij de Afsluitdijk, het programma de Rijke Waddenzee en onderzoeken naar het verbeteren van natuurcombinaties in de verschillende wateren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer