Australische+landbouw+steeds+vaker+in+buitenlandse+handen
Nieuws
© Marjolein van Woerkom

Australische landbouw steeds vaker in buitenlandse handen

In Australië zijn afgelopen jaar opnieuw meer boerderijen en meer areaal landbouwgrond in handen gekomen van buitenlandse investeerders. Tot voor kort kwamen verreweg de meeste buitenlandse investeerders uit China, maar in 2020 waren er amper Chinese aankopen.

Er zijn grote politieke spanningen en handelsconflicten in de landbouw tussen Australië en China. Chinezen beheerden in 2020 in totaal 9,2 miljoen hectare en daarmee 2,4 procent van het landbouwareaal in Australië. In voorgaande jaren zijn enkele grote veehouderijen overgenomen door Chinese investeerders.

Australië is in principe een voorstander van de vrije markt en staat ook open voor buitenlandse investeringen in zijn agrovoedingssector. Uit een overzicht van de Australische belastingdienst blijkt dat het aantal landbouwbedrijven van buitenlandse eigenaren in 2020 met 9,4 procent is toegenomen tot 9.897. Daarbij kunnen Australiërs ook mede-eigenaar zijn, bijvoorbeeld als het samenwerkings- of investeringsmaatschappijen zijn.


Verenigd Koninkrijk

Op de tweede plaats van buitenlandse eigenaren staat, na China, het Verenigd Koninkrijk. Maar Britse investeerders trekken zich al enkele jaren terug uit het land; onlangs met 9,5 procent.

Met elk ongeveer 2,8 miljoen hectare en een aandeel van 0,7 procent van het landbouwareaal van het land staan Nederland en de Verenigde Staten op de derde en vierde plaats van de buitenlandse boeren. Het land dat door buitenlanders wordt verbouwd, wordt voor het grootste deel (85 procent) gebruikt voor de veehouderij, voornamelijk voor rundvlees en melk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer