NVWA+zet+webtool+op+over+tomatenvirus
Nieuws
© Frank de Roo

NVWA zet webtool op over tomatenvirus

Het Nationaal Referentiecentrum fytosanitair (NRC-fyto) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een interactieve webtool opgezet over het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Het is de bedoeling dat nationale en internationale wetenschappers hun kennis over ToBRFV delen op de webtool, waardoor het onderzoek naar de diversiteit en de verspreiding van het tomatenvirus beter verloopt. De Nextstrain webtool waarover het NRC-fyto beschikt, wordt ook wereldwijd gebruikt voor de tracering van onder meer het coronavirus, meldt de NVWA.

In oktober 2019 werd ToBRFV op een bedrijf in de gemeente Westland vastgesteld. Deze eerste Nederlandse vondst heeft geleid tot een onderzoek om de omvang van ToBRFV in de Nederlandse tomatenteelt vast te stellen. Vervolgens heeft de NVWA een traceringsonderzoek opgestart om mogelijke verbanden te leggen tussen ToBRFV-genotypen, bedrijven en epidemiologische kenmerken.


Drie hoofdclusters

Uit onderzoek is verder naar voren gekomen dat de ToBRFV-constateringen zijn te groeperen in drie hoofdclusters, waarvan wordt verondersteld dat ze drie oorspronkelijke bronnen vertegenwoordigen. Er is geen verband gevonden tussen genotypen, bedrijven en epidemiologische kenmerken. Dit betekent dat de bronnen van de Nederlandse ToBRFV-uitbraak vooralsnog onbekend zijn.


ToBRFV is een plantenziekte die tomaat, paprika en Spaanse peper kan aantasten. Voor mensen en dieren is het virus niet gevaarlijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer