Duits+boerenprotest+na+dreigende+verlaging+boterprijs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Duits boerenprotest na dreigende verlaging boterprijs

Een door Aldi Nord aangekondigde verlaging van de boterprijs met 60 cent per kilo heeft tot heftige boerenprotesten geleid. Milieuminister Olaf Lies van de Duitse deelstaat Nedersaksen bezocht een protest. De aangekondigde prijsverlaging lijkt nu van tafel.

Dat meldt Top Agrar. Boeren hebben voor het Aldi-distributiecentrum in Hesel gedemonstreerd, omdat ze het niet eens zijn met het prijzenbeleid van de discounter, waar de boeren de dupe van zijn. Ze werden bezocht door Lies, die de woede van de melkveehouders begrijpt. Hij noemt het prijsbeleid een 'ziek systeem'.

Volgens een woordvoerder van de veehouders is de prijsverlaging vooralsnog teruggedraaid. Aldi Nord wil op 13 januari een bijeenkomst houden met veehouders, vertegenwoordigers van de retailsector en de politiek.


Gedragscode

Woordvoerder Anthony Lee van de organisatie Land schafft Verbindung stelt in een interview met Der Spiegel dat de vier grote supermarktketens Edeka, Rewe, Lidl en Aldi een gedragscode moeten accepteren om niet te stunten ten koste van boeren. Deze vier supermarktketens hebben in Duitsland een marktaandeel van 85 procent.

Ook elders waren deze week boerenprotesten, onder meer bij Edeka in Westerholtsfelde en in Salzgitter en Weyhe (district Diepholz) en in Rinteln (district Schaumburg).

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer