Aldi geeft herkomst vlees bloot

Discounter Aldi introduceert woensdag een eigen transparantiecode voor vers vlees. Hiermee wil de prijsvechter klanten inzage geven in de herkomst van producten.

Een groot deel van de vers vleesproducten die op dit moment in de winkel liggen, zijn inmiddels voorzien van een Aldi Transparantie Code (ATC). Door deze QR-code te scannen met een smartphone krijgt de klant informatie over de leverancier, plaats van herkomst en plaats van verwerking van het vlees. Ook wordt duidelijk welk deel van het dier is verwerkt in het vlees.

De benodigde informatie verzamelt de supermarktketen op het ATC-platform. De lancering daarvan valt samen met de tiende verjaardag van het Beter Leven keurmerk. Aldi is van plan om ook eieren en verse vis te voorzien van een code.

Video's

Op de transparantie-website van de discounter komen diverse boeren aan het woord die aan Aldi leveren. In speciaal gemaakte video's laten zij zien hoe ze hun dieren houden. Een ander filmpje toont door welke keten het vlees na de boerderij en voor de winkel gaat.

Volgens ZLTO-voorzitter Hans Huijbers, tevens LTO portefeuillehouder Duurzaamheid, geeft het Aldi-initiatief vlees weer een gezicht. 'Wij zijn blij met deze stap voorwaarts om transparantie te versterken in de varkensvleesketen tot op het bord van de consument. Het is een transparant verhaal. Dat is goed voor de herkenning en het vertrouwen bij de consument.'

Beter Leven

De Aldi-code is een initiatief dat volgt uit het dierenwelzijnsbeleid dat de supermarktketen begin 2016 formuleerde. De eerste resultaten hiervan zijn inmiddels in de winkels van de discounter terug te zien.

Zo is het Beter Leven keurmerk op verschillende producten geïntroduceerd, waaronder vers varkensvlees en verse kip. Doel van de retailer is om de hoeveelheid producten met het Beter Leven keurmerk de komende tijd verder te verhogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer