Aldi zet boer met streekproduct op voetstuk

Onder de naam 'Streekproduct' zijn vanaf maandag in alle Aldi-filialen in de omgeving van Overijssel diverse regionale producten te koop. Al deze producten zijn geteeld, geproduceerd en verwerkt in de regio. De boeren en tuinders worden op de verpakking met naam en foto vermeld.

In totaal gaat het om twintig verschillende producten die tijdens een markt bij een Aldi-vestiging in Zwolle zijn gepresenteerd. Op elke verpakking wordt het verhaal achter het product uitgelegd door de maker. In het assortiment zijn onder meer Staphorster kaas, eierbrood uit Salland, boeren chipolataworst uit Epe en dipschotel met vergeten groenten uit de Noordoostpolder opgenomen.

Een product geldt voor Aldi als streekproduct als minimaal de helft van de ingrediënten uit de Overijssel of de omliggende provincies afkomstig is.

Verdienmodel

Aldi wil met de introductie van de streekproducten haar lokale betrokkenheid tonen. Nadie Winde, manager Corporate Responsibility. 'Met dit mooie assortiment streekproducten bieden we telers en boeren een podium, zodat zij de consument met hun eigen verhaal kunnen bereiken. Ook dragen wij zo bij aan de verdere verduurzaming van de voedselketen.'

Winde benadrukt dat er ook een goed verdienmodel voor de ketenpartners achter het merk zit. De prijs van de streekproducten is hoger dan van het vergelijkbare naamloze product. Het eerste assortiment streekproducten is te koop in de filialen in Overijssel en omstreken. In eerste instantie gaat het om een pilot van zes maanden. Na een succesvolle introductie wordt het aantal regio's met een eigen streekassortiment verder uitgebreid.

Landschap

Het assortiment 'Streekproduct' is ontstaan vanuit het 'Ketenontwikkelingstraject Overijssel', waarbij Aldi in gesprek ging met ketenpartners. Gezamenlijk is gekeken hoe landschap en landbouw elkaar kunnen versterken. Het streekassortiment is duurzaam en herkenbaar aan de regio verbonden.

Hester Maij, gedeputeerde provincie Overijssel is blij met het project. 'Nederland wil zich ontwikkelen tot koploper in kringlooplandbouw. In Overijssel laten we zien hoe: door samenwerking tussen supermarkt, boer én overheid. Provincie Overijssel stimuleert met het uitvoeringsprogramma agro & food in Overijssel de verduurzaming in de voedselketen.'

'Samenwerking tussen partijen in de keten is cruciaal daarvoor', zegt Maij. 'Boeren, supermarkten en overheid kunnen samen zorgen voor verandering. Het Streekproduct van Aldi is daar een prachtig voorbeeld van. Ik hoop dat meer supermarkten dit voorbeeld gaan volgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer