LTO Noord: 'Zonnepark West Betuwe is uitstekend voorbeeld'

Het zonnepark dat wordt ontwikkeld in gemeente West Betuwe, is een uitstekend voorbeeld hoe vasthouden aan de zonneladder kan uitwerken.

LTO+Noord%3A+%27Zonnepark+West+Betuwe+is+uitstekend+voorbeeld%27
© Douwe Korting

Dat stelt Martien Nillesen, regiobestuurder bij LTO Noord regio Oost, met energie in zijn portefeuille. In gemeente West Betuwe werkt een commerciële partij aan de realisatie van zonnevelden op reststroken nabij knooppunt Deil. Dat verbindt snelwegen A2 en A15 die door de gemeente lopen.

'Mede door onze inbreng heeft gemeente West Betuwe bepaald dat waardevolle landbouwgrond concreet wordt uitgesloten voor de aanleg van zonneparken', zegt Nillesen. 'Nu zien we commerciële ontwikkelaars hier relatief kleinschalige restlocaties ontwikkelen,terwijl wij in overleggen vaak te horen krijgen dat voor zulke restlocaties geen interesse is, omdat daar niets aan de verdienen valt. Mooi dat nu blijkt dat het wel kan.'


Uitgangspunt

LTO Noord stelt in overleggen op alle bestuurlijke niveaus unaniem dat de zonneladder als uitgangspunt moet dienen als het gaat over duurzame energie. Deze zonneladder schrijft voor dat, voordat landbouwgrond wordt opgeofferd voor de aanleg van zonneparken, eerst (bedrijfs)daken en restlocaties als taluds en bermen moeten worden vol gelegd. Ook gaat de zonneladder in op alternatieven en het zorgen voor een goede coördinatie van het produceren van duurzame energie.

Nillesen: 'Gemeenten werken nu aan hun regionale energiestrategie (RES) om aan de opgaven uit het Klimaatakkoord te voldoen. Ook hier brengen we continu de zonneladder en ons standpunt in. Ik hoop dat de ontwikkeling in West Betuwe als voorbeeld en inspiratie dient voor andere gemeenten en RES-regio's. In ieder geval lijkt het me goed als bestuurders en boeren die ons vertegenwoordigen bij de vele RES-bijeenkomsten, deze voorbeelden kennen.'


Brandbrief

Vorige week nog stuurde LTO Noord een brandbrief naar provincie Gelderland waarin de belangenbehartiger zijn zorgen uit over het opofferen van landbouwgrond voor zonneparken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer