Provincie+Gelderland%3A+%27Weeg+locaties+zonne%2Denergie+zorgvuldig+af%27
Nieuws
© Koen van Wijk

Provincie Gelderland: 'Weeg locaties zonne-energie zorgvuldig af'

Provincie Gelderland wil dat alle gemeenten in de provincie locaties voor zonne-energie zorgvuldig afwegen en dit te borgen in bestemmingsplannen. De gemeenten zijn hiertoe middels een brief opgeroepen.

Dat betekent dat landbouwgrond volgens de provincie zo veel mogelijk gespaard dient te worden, aangezien die vrijwel onderaan de zonneladder staat. 'Met deze brief doen we een beroep op alle Gelderse gemeenten om de locaties voor zonne-energie zorgvuldig af te wegen en te borgen in bestemmingsplannen. We geven aan welke rol we daarbij zien voor gemeenten en welke onderdelen daarbij van belang zijn', meldt Provincie Gelderland in een toelichting op de brief.

'We gaan ook in op de rol die de regionale energiestrategieën daar volgens ons in hebben. Verder vragen we aandacht voor een goede inpassing in het elektriciteitsnet en lokaal eigendom.'


Maatschappelijke aandacht

Als reden voor de brief noemt de provincie de toenemende maatschappelijke en politieke aandacht voor zonnevelden. 'We zien dat gemeenten hier in de praktijk verschillend mee omgaan. Soms sturend op locaties, soms ook uitnodigend vanuit projectinitiatieven. Er zijn ook gemeenten die nog geen aanpak hebben. Met deze brief benadrukken we het belang voor zorgvuldige locatiekeuze en de rol die de gemeenten daarin hebben.'

LTO Noord noemt de brief een oproep in de goede richting. De organisatie stuurde in oktober een brandbrief aan de provincie over het onderwerp. 'Het expliciet verbieden zoals in Friesland zou nog beter zijn, maar dit sluit wel aan bij het gevoel dat we momenteel hebben. Namelijk dat steeds meer partijen tot inzicht komen. Het is hopen dat het niet te laat is', zegt André Rotteveel, beleidsadviseur op het gebied van energie bij LTO Noord.


Beschikbaarheid jonge boeren

Volgens Rotteveel is het voor iedereen door middel van een eenvoudige uitleg te begrijpen waarom zonneparken op landbouwgrond onwenselijk zijn. 'Er wordt vaak gewezen op het feit dat de oppervlakte voor zonnevelden maar een klein deel van het landbouwareaal beslaat. Daarmee wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat dit vaak grond is van stoppers en dus net het kleine beetje grond is dat af en toe beschikbaar is voor jonge boeren die juist bezig zijn met het ontwikkelen van hun bedrijf.'

Bovendien hebben zonneparken nog een ander effect. Rotteveel: 'Ook bij woningbouw gaat vaak landbouwgrond verloren, maar dat ontwikkelt zich als vlekken. Zonneparken ontstaan vaak midden in de landbouwstructuur. Die liggen als hagelslag over het land heen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer