Opnieuw+groot+zonnepark+Binnenveld+van+de+baan
Nieuws
© Koen van Wijk

Opnieuw groot zonnepark Binnenveld van de baan

Opnieuw is de mogelijke komst van een groot zonnepark op landbouwgrond tussen Wageningen en Ede van de baan. De gemeenteraad van Ede gaf geen steun aan het plan dat er lag, waardoor het college niet anders kon dan het plan van tafel te vegen.

Een commerciële partij wilde een zonneveld van 11 hectare aanleggen op landbouwgrond aan de Lange Rijnsteeg. In Ede was voor alle zonneparkplannen een verklaring van geen bedenkingen nodig van de gemeenteraad. Om de realisatie van zonneparken makkelijker te maken, wilde het college van burgemeester en wethouders hiervan af. Het college koerste op een aanwijzingsbesluit, waarbij besluiten mogen worden genomen zonder instemming van de raad. De raad ging hier maar gedeeltelijk in mee.

Het Binnenveld, een agrarisch natuurgebied tussen Wageningen, Ede en Bennekom, werd door een aangenomen motie gespaard van deze veranderende regelgeving. Voor plannen in dit gebied blijft ook in de toekomst een verklaring van geen bedenkingen noodzakelijk. Twee andere zonneparkinitiatieven konden wel op steun van de gemeenteraad rekenen. Het gaat daarbij om een zonneveld van 3,3 hectare aan de Wolfsdijk in Ede en een van 7,7 hectare aan de Blaakweg in Harskamp.

Kort geleden was er in de gemeente Ede ook al flinke discussie over een mogelijk zonnepark in het Binnenveld. Enkele weken later stapte de verantwoordelijke wethouder Lex Hoefsloot zelfs op.


Evaluatie

André Rotteveel, beleidsadviseur van LTO Noord, is blij met het niet doorgaan van zowel het grote zonneveld als het aanwijzingsbesluit. 'De gemeente gaat naar aanleiding van het gebakkelei in de gemeenteraad over de zonneparken nu z'n eigen plannen over energieopwek evalueren. Dat biedt voor ons nieuwe kansen om te laten zien hoe de energieopwek ook anders kan.'

Rotteveel prijst de samenwerking van bezwaarmakende partijen in het gebied. 'De lokale, zeer actieve LTO Noord-afdeling is daarin goed opgetrokken met andere bezwaarmakers. Je ziet dat je met goede samenwerking samen iets kunt bereiken.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer