Primeur WellFarrowing-vrijloopkraamhokken bij Aeres

Het varkensbedrijf van Aeres Farms, de praktijk/leeromgeving van Aeres Hogeschool Dronten, heeft WellFarrowing-kraamhokken aangeschaft. Dit is het eerste bedrijf in Nederland dat dit innovatieve vrijloopkraamhok in gebruik neemt.

Primeur+WellFarrowing%2Dvrijloopkraamhokken+bij+Aeres
© Eigen Foto

'De nieuwe kraamhokken moesten aan twee belangrijke voorwaarden voldoen. Zo min mogelijk uitval van jonge biggen en een maximaal welzijn voor zeug en biggen', zegt Joel Mulderij, een van de vier studenten die betrokken zijn bij het varkensbedrijf.

Na overleg met installateur Nijenkamp en vloerenproducent Nooyen, hebben de studenten gekozen voor WellFarrowing-vrijloopkraamhokvloer, in combinatie met een MultiFarrow-kraamhok.Dit vrijloopkraamhok is voorzien van een beweegbare vloer voor de zeug. In deze kraambox kan de zeug de eerste vijf dagen na het werpen rustig herstellen en is de kans dat de jonge kwetsbare biggen door de moeder worden doodgedrukt volgens de studenten nihil.


Vloer beweegt naar boven

Zodra de zeug in de box gaat staan, zorgen sensoren voor een signaal waardoor de vloer naar boven beweegt en de biggen niet meer op de vloer kunnen klimmen waar de zeug staat. Zodra de zeug gaat liggen, zakt de vloer weer naar hetzelfde niveau als waar de biggen leven. Na vijf dagen kan de zeug vrij rondlopen door het kraamhok. De biggen zijn dan sterk en snel genoeg om de zeug te ontwijken als ze gaat liggen.

De eerste resultaten zijn positief. Mulderij: 'De uitval van biggen is minimaal. Ook is het mooi om te zien dat dit kraamhok veel meer ruimte biedt voor het moedergedrag van de zeug.' De vloer in dit kraamhok is voorzien van een dikke, zachte coating. 'Deze vloer biedt veel comfort aan de jonge biggen waardoor er geen wondjes op de knieën komen. De gezondheid van de biggen verbetert hierdoor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer