Boer krijgt taakstraf voor verwaarlozen varkens

Een 50-jarige oud-varkensboer uit Ruinen is voor het verwaarlozen van duizenden dieren veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De man mag van de rechtbank drie jaar lang geen varkens meer houden.

Boer+krijgt+taakstraf+voor+verwaarlozen+varkens
© Twan Wiermans

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekten in augustus 2018 tientallen kadavers in meerdere stallen van het Drentse bedrijf. Verse kadavers, maar ook tot op het bot verteerd of aangevreten. Er werden in totaal zo'n 10.000 varkens gehouden.

De zeugen en biggen lagen in donkere stallen en in natte mest. De dieren hadden nagenoeg geen drinkwater en kregen geen medische zorg. Zieke varkens waren deels aangevreten. Er was geen afleidingsmateriaal. 'Dieronterend' en 'tenhemelschreiend', zei de rechter in Assen. In haar loopbaan spande deze zaak de kroon, liet ze dinsdag weten.


Dwangsommen

De varkensfokker kreeg dwangsommen opgelegd en vanuit de NVWA hulp aangeboden om de bedrijfsvoering op orde te krijgen. Eind april 2019 was er niet veel veranderd. Deze keer waren de waterkranen zelfs dichtgedraaid. De boer stopte een maand later en verkocht de zaak. 'Pas achteraf zag ik hoe erg het allemaal was', zei hij tegen de rechter. Zijn passie voor het houden van dieren was na 25 jaar verdwenen.

Het niet afvoeren van kadavers is een overtreding. Hiervoor kreeg de man een boete van 500 euro opgelegd. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer