Gelderse+VVD+en+ChristenUnie%3A+%27Verpacht+natuurgrond+lokaal%27
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Gelderse VVD en ChristenUnie: 'Verpacht natuurgrond lokaal'

Natuurgrond van Staatsbosbeheer moet meer worden verpacht aan boeren uit de directe omgeving van natuurgebieden. Die oproep doen de Gelderse VVD en ChristenUnie in een serie schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Volgens de partijen wordt het beheer van natuurgrond van Staatsbosbeheer vrijwel altijd aanbesteed. 'In de regel gaat het beheer dan naar de hoogste bieder. Dat komt niet altijd de kwaliteit van het beheer ten goede', menen Rosmarijn Boender (VVD) en Freek Rebel (ChristenUnie).

Ook worden volgens de Gelderse Statenleden daardoor kansen gemist om lokale boeren te betrekken bij het beheer van hun eigen omgeving en verder stappen te zetten richting natuurinclusieve landbouw.

Boender en Rebel willen nu van het provinciebestuur weten of de huidige marktbenadering bepaalde partijen uitsluit vanwege de gekozen aanbestedingsvorm. Ook willen zij weten of Gedeputeerde Staten het met hen eens zijn dat het noodzakelijk is om lokale boeren te stimuleren om, al dan niet samen met agrarische natuurverenigingen, in te schrijven op natuur- en landschapsbeheer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer