Staatsbosbeheer Friesland zoekt boeren voor samenwerking

Staatsbosbeheer is actief op zoek naar boeren met wie kan worden samengewerkt op het gebied van natuurinclusieve landbouw. De focus ligt op bedrijven in de directe omgeving van de eigen natuurterreinen van de beheerder.

Staatsbosbeheer+Friesland+zoekt+boeren+voor+samenwerking
© Archief

Dat maakte Jelle de Boer, adviseur natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer, woensdag 11 november duidelijk op het webinar over 'grond, het instrument voor landbouw in balans met de natuur'. Het webinar werd georganiseerd door de Friese Milieufederatie en Living Lab Fryslân en trok bijna honderd belangstellenden.

Staatsbosbeheer biedt een pachtcontract voor maximaal twaalf jaar en daarnaast ondersteuning en een netwerk. Boeren kunnen het pachtareaal integreren in hun eigen bedrijfsvoering om zo te kunnen extensiveren. 'We vragen de boeren om ook stappen te zetten op hun eigen grond', benadrukt De Boer. 'Het natuurbeheer moet een integraal onderdeel worden van de bedrijfsvoering.'


Experimenten

De natuurorganisatie heeft inmiddels twaalf experimenten in Nederland lopen waarin nauw wordt samengewerkt met een boer. Dit aantal wil de organisatie vergroten. In Friesland is nog geen koppeling gelegd. 'We proberen partners te worden in diverse vormen van samenwerking', aldus De Boer.

Grond is in de praktijk vaak een knelpunt als het gaat om extensivering en de overstap naar een natuurinclusieve landbouw. 'Grond is schaars. Wil je een goed verdienmodel hebben, dan moet de grond worden afgewaardeerd en het verschil worden gecompenseerd', stelde melkveehouder Harmen van der Bij uit Aldeboarn.

Samen met enkele collega's heeft Van der Bij plannen voor de vorming van een weidevogelkerngebied van circa 1.000 hectare. Daarvoor is wel compensatie nodig voor de waardedaling van de grond en een grondbank om via kavelruil een aaneengesloten extensief weidevogelgebied te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer