Vruchtbare Kringloop Overijssel test eiwitrijke gewassen

Vruchtbare Kringloop Overijssel (VKO) wil de komende twee jaar een test houden met het verbouwen van eiwitrijke gewassen. Doel is deelnemers van VKO, met name melkveehouders, te leren hoe ze deze gewassen kunnen telen.

Vruchtbare+Kringloop+Overijssel+test+eiwitrijke+gewassen
© René Eijsink

VKO had al langer demovelden in Balkbrug en Landgoed Twickel. Op grond van laatstgenoemde, tussen Borne en Delden, hoopte VKO een perceel van 6,5 hectare zandgrond te gebruiken voor het nieuwe project, maar dit ging op het laatste moment helaas niet door. Er wordt nu gezocht naar een ander perceel.

Daar wil VKO eiwitrijke gewassen als soja, grasklaver, sorghum en granen telen. Loonbedrijf Almen-Harfsen is ook betrokken bij de proef.

Michaëla van Leeuwen is namens LTO Projecten betrokken bij de proef. 'We hebben bij deelnemers aan VKO geïnventariseerd wat voor teelten ze wilden. Het doel is om melkveehouders ervaring te laten krijgen met hoe zo'n teelt gaat en wat ze met deze producten kunnen.'


Ondertussen wordt ook druk gezocht naar een teeltspecialist die antwoord kan geven op praktische vragen. VKO wil op het testperceel met strokenteelt gaan werken. Van Leeuwen: 'Dan wil je weten welke gewassen het best naast elkaar passen. Zaai je in de lengte of breedte van het perceel in, hoe breed moeten de stroken worden? We willen zo snel mogelijk beginnen, anders zijn we te laat met inzaaien.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer