Alfa Accountants: 'Extensivering melkvee financieel niet haalbaar'

Extensiveren van melkvee trekt een te grote wissel op de financiële draagkracht van ondernemers in de sector. Dat concludeert Alfa Accountants en Adviseurs in de december-editie van 'Cijfers die Spreken' voor de melkveehouderij.

Alfa+Accountants%3A+%27Extensivering+melkvee+financieel+niet+haalbaar%27
© Persbureau Noordoost

De melkveespecialisten van het accountantskantoor tonen met twee voorbeeldberekeningen aan dat inkrimpen op eigen kracht niet realistisch is. Met het voornemen van een klimaatneutrale Europese Unie in 2050 staat ook de agrarische sector voor een stevige uitdaging. De roep om extensivering van de melkproductie klinkt daarbij steeds luider.

Ook Alfa onderkent dat extensiveren een oplossing kan zijn, maar wel één met een forse financiële uitdaging. Berekeningen van het bedrijf laten zien dat beide scenario's in de praktijk financieel onhaalbaar zijn. Voor een voorbeeldbedrijf met 1.000.000 kilo melk en 50 hectare grond resteert er na inkrimping met 25 procent een nadelig saldo van 22.000 euro.


Ver onder marktwaarde

Vergroting van het areaal is ook geen optie, stelt Alfa. Extra investeren in 16,5 hectare grond, om ook uit te komen op een intensiteit van 15.000 kilo per hectare, zou betekenen dat er maximaal 20.000 euro per hectare mag worden betaald, een grondprijs die ver onder de actuele marktwaarde ligt.

'Met deze berekeningen willen we een signaal afgeven: extensivering is noodzakelijk, maar wie gaat het betalen? Extensiveren is een forse financiële uitdaging voor de melkveehouderij. Op deze wijze is het voor geen enkele melkveehouder interessant', aldus Hans de Bie, marktmanager Food & Agri bij Alfa.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer