500%2E000+euro+extra+voor+aaltjesonderzoek+uien
Nieuws
© Han Reindsen

500.000 euro extra voor aaltjesonderzoek uien

Het ketenbrede uienonderzoek Uireka heeft 500.000 euro extra gekregen om het stengelaaltje (Ditylenchus dipsaci) aan te pakken. Het gaat om een onlangs goedgekeurde publiek-privatesamenwerking.

De schade door stengelaaltjes neemt de laatste jaren sterk toe. Helaas is er weinig kennis over het aaltje en de mogelijke beheersmaatregelen. Het is de hoogste tijd dat er een duurzame oplossing komt voor dit probleem, dat steeds vaker exportmarkten op slot gooit vanwege strenge fytosanitaire eisen waar Nederland niet meer aan kan voldoen.

Om het onderzoek naar stengelaaltjes goed uit te voeren, zijn onderzoekers op zoek naar percelen met schade door stengelaaltjes. Telers of erfbetreders die tegen zichtbare besmette percelen aanlopen, kunnen dit melden bij Anja Kombrink of Egbert Schepel van onderzoeksinstituut HLB. De onderzoekers zijn zich bewust dat het opgeven van een besmet perceel een hoge drempel heeft, daarom garanderen ze anonimiteit.


Onmisbaar

Praktijkpercelen met actieve stengelaaltjesbesmettingen zijn onmisbaar voor het onderzoek. Bij schade door stengelaaltjes op een aangemeld perceel worden grondmonsters genomen voor onderzoek naar de verspreiding van deze aaltjes binnen het perceel. Daarnaast worden gewasmonsters genomen om de aaltjespopulatie in het laboratorium verder te onderzoeken. Onderzoeksresultaten van het perceel worden met de betreffende teler gedeeld, maar verder strikt vertrouwelijk behandeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer