Alle+buren+positief+over+vrijloopkraamhokken
Interview
© De Snuitgeverij

Alle buren positief over vrijloopkraamhokken

Varkenshouder Jan Nijhof uit Haaksbergen heeft sinds kort vrijloopkraamhokken voor zijn zeugen. De toekomstige bedrijfsopvolgers, Femke en Luuk, speelden bij die systeemkeuze een belangrijke rol, net als bij het transparant omgaan met de ontwikkelplannen.

Hoe is de communicatie met de buren verlopen?

'Prima. Een gezamenlijke bijeenkomst zagen we niet zitten. We wilden onze plannen persoonlijk overbrengen, dus ben ik samen met Luuk of Femke bij alle buren op bezoek gegaan. Onze plannen hebben we in huiselijke kring toegelicht. Ontwikkeling is nodig voor de toekomst van het bedrijf en die van de volgende generatie.'

Waarom deed u het op die manier?

'Het ging ons niet alleen om het informeren over de huidige nieuwbouw, maar we wilden ook transparant zijn over onze visie op de verdere ontwikkeling van ons bedrijf. We moeten aan de toekomst denken, als Luuk en Femke daadwerkelijk met het bedrijf verdergaan.'

Hoe reageerden de buren?

'Iedereen ontving ons. We kregen uitsluitend positieve reacties, ook van buurtgenoten van wie we dachten dat het niet vanzelf zou gaan. Onze buren willen de toekomst van onze kinderen niet in de weg staan.'

Wat hebt u nog meer gedaan voor extra draagvlak?

'We hebben een zichtstal gemaakt, zodat iedereen kan zien hoe het met de zeugen en hun biggen gaat in de kraamstal met vrijloopmogelijkheden. Speciaal voor de buren verzorgden we een rondleiding op ons bedrijf.'

Raadt u anderen deze aanpak aan?

'Het hoeft niet per se op onze manier. Wat je zeker wel moet doen, is vooraf je buren goed informeren. Stel hen nooit voor een voldongen feit door een vergunningsaanvraag in te dienen zonder dat ze daar vanaf weten.'

Is de keuze voor vrijloopkraamhokken in uw voordeel geweest?

'Mogelijk speelt dat een rol. We zijn in ieder geval af van de discussie of het erg is dat een zeug tussen de stangen staat. Dit hoorden we pas nog van een groep schoolkinderen die we hier ontvingen.'

Waarom hebt u gekozen voor Pro Dromi-kraamhokken?

'We hebben daar uiteraard goed over nagedacht. Je bouwt een stal voor tientallen jaren en volgens becijferingen gaat de inrichting tien jaar mee. Maar wij gaan ervan uit dat dat veel langer is. Daarom kozen wij ervoor om te investeren in 260 ruimere kraamhokken en biggennesten. De tijd zal het leren of onze keuze de juiste is geweest.'

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer