Ten Have ontvangt geld voor onderzoek vrijloopkraamhokken

Hamletz 'Boerderijvlees van Annechien' vroeg bij het Barth-Misset Fonds geld aan voor onderzoek naar vrijloopkraamhokken. Recent werd bekend dat zij daarvoor 25.000 euro krijgen. Varkenshouder Annechien ten Have uit Beerta ligt de aanvraag toe.

Ten+Have+ontvangt+geld+voor+onderzoek+vrijloopkraamhokken
© Huisman Media

Waarom vroeg u geld aan?

'Hamletz is varkensvlees met twee sterren van het Beter Leven-keurmerk. Voorwaarde daarvoor is dat de zeugen werpen in een vrijloopkraamhok. Nog niet al onze zeugen kunnen dat, dus zijn er plannen om daarin te investeren. In 2014 namen wij tachtig Pro Dromi-kraamhokken in gebruik. Daar zijn we enthousiast over, maar wij willen onderzoeken of het nog beter kan. Ik merk dat er in de praktijk behoefte is aan meer kennis en inzicht over vrijloopkraamhokken.'

Wij willen ingrepen als tandjes knippen, couperen en castreren zoveel mogelijk voorkomen

Annechien ten Have, varkenshouder in Beerta

Wat is het doel van het onderzoek?

'We willen verschillende vloeruitvoeringen met elkaar vergelijken, de toegevoegde waarde van fixeren van de zeug rondom het werpen onderzoeken en de opstelling van het vrijloopkraamhok. Vooral de opstelling waarbij de zeug in de lengte naast het voerpad staat, heeft onze belangstelling.'


Wat is het tijdspad?

'Het streven is in september te starten en het onderzoek een jaar later in 2021 af te ronden. Voor de uitvoering ervan zijn wij nog op zoek naar studenten van een hogeschool en Wageningen University & Research.'


In 2017 was er een groot Deens onderzoek naar vrijloopkraamhokken. Waarom dan nog dit onderzoek?

'Het Deense onderzoeksinstituut Segas vergeleek in een praktijkonderzoek tien verschillende uitvoeringen van het vrijloopkraamhok, waaronder Pro Dromi-hokken, met elkaar. De uitvoering van de vloer – nu alleen verschillende typen roosters – is daarin niet meegenomen.

'Wij hebben daar een eigen visie op. Wij denken dat een twee derde dichte vloer toegevoegde waarde heeft. Wij willen onze varkens zo natuurlijk mogelijk houden en ingrepen als tandjes knippen, couperen en castreren zoveel mogelijk voorkomen. Al die aspecten nemen we in het onderzoek mee.'


Hamletz maakt ook deel uit van een netwerk rondom vrijloopkraamhokken. Hoe staat het daarmee?

'Dat netwerk ligt op dit moment stil. Het probleem met vrijloopkraamhokken is dat de bouwkosten door de extra vierkante meters bijna verdubbelen en die meerkosten niet worden betaald.

'Komt er vraag naar vlees van varkens geboren in een vrijloopkraamhok, dan komen er ook meer ondernemers die daarin investeren. Een kwestie van de kip en het ei.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer