Vrijloopkraamhokken+voor+lange+termijn
Nieuws
© Ruben Meijerink

Vrijloopkraamhokken voor lange termijn

Verplicht is het nog niet. Maar de nieuwe zeugenstal op het bedrijf van familie Hopman in Beemte Broekland is wel voorzien van vrijloopkraamhokken met een oppervlakte van 6,5 vierkante meter.

'Als het goed is, kunnen we met de nieuwe stal dertig jaar vooruit. Dan ga je niet na een paar jaar weer opnieuw investeren om vrijloopkraamhokken te plaatsen', verklaart eigenaar Tom Hopman. Hij nam de gesloten varkenshouderij enkele jaren geleden van zijn ouders over.

'We hebben vertrouwen in het Beter Leven Keurmerk, waaraan we al lange tijd mee doen. Nu verplaatsen we de biggen al heel snel zodat we voldoen aan de oppervlakte-eis. Maar in de nieuwe stal kunnen we de biggen tot 25 kilo in het kraamhok laten. De worpgrootte is gemiddeld vijftien biggen.'

Voerbakken

De stalinrichting is geleverd door Nijenkamp stalinrichting. De vrijloopkraamhokken zijn voorzien van speciale kraamopfok-hokfeeders, zodat er niet meer gesleept hoeft te worden met voerbakken. De bijvoeding moet er voor zorgen dat de biggen zo snel mogelijk, al in het kraamhok, vast voer opnemen.

De nieuwe zeugenstal is ook voorzien van een dekstal met groepshokken, groepshuisvesting met voerstations en vleesvarkensafdelingen met 528 plaatsen, zodat Hopman op jaarbasis het aantal geleverde vleesvarkens kan uitbreiden naar 7.500 tot 8.000. Het aantal fokzeugen stijgt door de nieuwe stal van 220 naar 280.

Op vrijdag 15 maart houdt varkenshouderij Hopman open dag, van 12.00-16.00 uur.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer