Ook+op+bietenland+nog+bovenover+ploegen
Nieuws
© Niels van der Boom

Ook op bietenland nog bovenover ploegen

Stefan Witkop in Swifterbant in Flevoland was eind november bezig om bietenland nog bovenover te ploegen. Daags ervoor zijn de suikerbieten gerooid.

Het akkerbouw- en loonbedrijf wordt gerund door Stefan Witkop met vader Hendri en broer Toby. Op de kavel, met grond van 20 procent afslibbaarheid, komen volgend jaar consumptieaardappelen te staan. Daarvoor wordt nu zo'n 28 centimeter diep geploegd.

'Bewust, om voldoende waterbergend vermogen te hebben', zegt Witkop. 'We zijn wel iets ondieper gaan ploegen om het organische stof meer bovenin te houden, maar ecoploegen zien we hier niet zitten. Dan krijg je een te verzadigde bovenlaag.'


Goed in balans

Ondanks dat het behoorlijk nat is, kan Witkop nog steeds bovenover rijden met de trekker. 'De banden staan rondom op 0,8 bar, waardoor grip voor de zes schaar ploeg geen punt is. Toch hangt er maar 1.500 kilo in de fronthef. Daarmee is de combinatie goed in balans.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer