Kamervragen+over+salmonella%2Daanpak+ouderdieren
Nieuws
© Dirk Hol

Kamervragen over salmonella-aanpak ouderdieren

De nieuwe salmonella-aanpak van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij ouderdieren doet veel stof opwaaien. CDA'er Jaco Geurts heeft schriftelijke Kamervragen over dit onderwerp gesteld.

In de oude situatie werd bij een positieve test voor salmonella bij ouderdieren nog een hertest gedaan door de NVWA. Was ook deze test positief, dan werd de koppel geruimd. In de nieuwe situatie vervalt de hertest en wordt de koppel direct na de eerste positieve uitslag geruimd.

Volgens Eric Hubers van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP is de uitslag na de hertest in meer dan de helft van de gevallen negatief. Geurts vraagt zich af in hoeverre het vervroegd slachten van dieren, al voordat met zekerheid is te zeggen dat er sprake is van salmonellabesmetting, proportioneel is te noemen.


Verder wil de CDA'er weten in hoeverre de landbouwminister zich in Europa heeft ingezet voor het behoud van de Nederlandse werkwijze, en daarmee heeft geprobeerd te voorkomen dat de aanpak moet worden veranderd. Bovendien pleit Geurts voor nieuwe inzet van de minister om de hertest weer mogelijk te maken.

Foutmarge verkleinen

Geurts is ook benieuwd naar het aantal bedrijven en stallen dat in eerste instantie een positieve uitslag gaf, terwijl er er bij een second opinion toch geen sprake was van salmonella. En hij vraagt zich af hoe de foutmarge bij de eerste test substantieel is te verkleinen, om het onnodig vervroegd slachten te voorkomen.

De politicus wil ten slotte weten hoe in andere lidstaten met de EU-voorschriften voor salmonellabestrijding wordt omgesprongen.

Weer

 • Woensdag
  23° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 14°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  50 %
Meer weer