Schouten: 'Geen ruimte voor wijziging salmonellaregels'

Landbouwminister Carola Schouten ziet geen ruimte om de regelgeving rond de salmonellabestrijding bij vermeerderingsdieren aan te passen. De Europese Commissie vindt een extra verificatieonderzoek na een positieve testuitslag onacceptabel.

Schouten%3A+%27Geen+ruimte+voor+wijziging+salmonellaregels%27
© Pixabay

Dat schrijft de minister in antwoord op een reactie van Avined-voorzitter Eric Hubers. Hij drong aan op het blijven toestaan van een dergelijke hertest. Volgens Schouten heeft ook zij bij de Europese Commissie gepleit voor deze Nederlandse aanpak. Die is in haar ogen effectief, waarborgt de voedselveiligheid en voorkomt dat gezonde dieren onnodig worden gedood.

Maar volgens de Europese Commissie biedt de EU-regelgeving enkel in uitzonderingsgevallen ruimte voor een hertest. Dit hoort niet routinematig te gebeuren, zoals Nederland tot voor kort deed. Bij het invoeren van die regelgeving werd aangenomen dat een hertest een salmonellabesmetting niet altijd accuraat kan aantonen. Dit zou vooral een probleem zijn bij koppels waarin slechts een gering deel van de dieren besmet is.


Daarbij stelt de minister dat de Europese Commissie ervoor verantwoordelijk is dat lidstaten zich houden aan gezamenlijke afspraken. Toch blijft ze zich in Brussel inzetten voor andere voorschriften, die ruimte bieden voor een hertest, zo stelt ze in de brief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer