Profiel: Kees de Jong, ervaren en rechtdoorzee

Oud-legpluimveehouder Kees de Jong uit Waddinxveen is benoemd tot voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Hij volgt Eric Hubers op. De Jong treedt op 1 januari 2021 aan voor een termijn van drie jaar.

Profiel%3A+Kees+de+Jong%2C+ervaren+en+rechtdoorzee
© PCW

De 54-jarige De Jong was tot 2016 legpluimveehouder in Waddinxveen waar hij vanaf zijn 17de meedraaide in het ouderlijk bedrijf. In 1989 nam hij het Zuid-Hollandse scharrelkippenbedrijf in maatschap met zijn vrouw over. In de loop der jaren breidden ze uit naar 60.000 dieren met huisverkoop van eieren ernaast. Ze stopten nadat een brand in 2016 het gehele bedrijf in de as legde. Op een andere locatie is het bedrijf voorgezet waarbij De Jong geen dagelijkse activiteiten meer doet. De verkoop van eieren aan particulieren en anderen is voortgezet in Waddinxveen.

De Jong heeft veel bestuurlijke ervaring. In de pluimveewereld was hij actief bij de afdeling van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) in Zuid-Holland, de kring scharrelkippenhouders en de IKB-commissie. Ook was De Jong lid van de regionale NOP Kring West-Nederland en de landelijke Kring Leghennenhouders. Tot 2006 zat hij in het hoofdbestuur van de NOP.


Gedegen en zorgvuldig

Medebestuurders uit die tijd kenschetsen De Jong als een gedegen en zorgvuldig bestuurder die goed beslagen ten ijs komt. Daarnaast noemen ze hem eerlijk en rechtdoorzee, maar ook vasthoudend als dat nodig is.


De Jong is christen en draagt dat nadrukkelijk uit. Op zijn LinkedIn-pagina schrijft hij dat dit met zich meebrengt dat hij wil staan voor zijn principes en dat hij een warm hart toedraagt aan mensen dichtbij en verder weg die het minder goed hebben getroffen. Dat blijkt ook uit een aantal bestuurlijke activiteiten die niets met de pluimveehouderij hebben te maken. Zo is hij Jobhulpmaatje via Reconnact in Waddinxveen en bestuurslid van stichting Christelijke Hulpverlening 't Swanenburghshofje. Deze organisatie biedt tijdelijke huisvesting met begeleiding en ondersteuning als Schuldhulpmaatje en Jobhulpmaatje.


Maatschappelijke oriëntatie

De brede maatschappelijke oriëntatie van de ex-pluimveehouder blijkt ook uit het feit dat hij bestuurder was bij de plaatselijke Rabobank en nog steeds ambassadeur is van het Ondernemersfonds Waddinxveen.

De Jong zat tien jaar in de lokale politiek, waarvan acht jaar als wethouder namens de Protestantse Combinatie Waddinxveen (PCW). Die politieke ervaring komt hem in zijn nieuwe functie van pas, denken ingewijden. De Jong is rechtdoorzee, maar niet kort door de bocht. In de politiek heeft hij geleerd om tactvol en zorgvuldig te werk te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer