Comfort 2.0-systeem in pluimveestal verbetert dierenwelzijn

De pluimveestal van de familie Verbeek in het Utrechtse Renswoude brandde vorig jaar af. Voor de nieuwe inrichting van de stal kozen ze voor een Comfort 2.0-systeem. Dat speelt beter in op de natuurlijke behoefte van de kippen waardoor het dierenwelzijn verbetert en de levensproductie stijgt.

Comfort+2%2E0%2Dsysteem+in+pluimveestal+verbetert+dierenwelzijn
© Jansen Poultry Equipment

'Met een beter dierenwelzijn is de ziektedruk lager en presteren de kippen beter. Daar ben ik van overtuigd', zegt Ariën Verbeek (27). Samen met zijn ouders houdt hij 15.000 biologische leghennen. Daarnaast werkt hij als pluimveespecialist bij Jansen Poultry Equipment in Barneveld waar hij pluimveehouders begeleidt bij de keuze en opstart van de stalsystemen.

De familie Verbeek bouwde een Comfort 2.0-volière in de nieuwe stal. 'Dit robuuste systeem heeft veel mogelijkheden voor de kippen om van ene naar de andere etage te komen. Het is een getrapt systeem. Wij hebben bijvoorbeeld ook extra brede trapjes, zodat de kippen elkaar kunnen passeren.'


Productieverwachting

De levens- en productieverwachting van leghennen wordt steeds hoger. Een productie van vijfhonderd eieren op honderd weken leeftijd wordt de nieuwe standaard. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee: het welzijn van de hennen is belangrijker dan ooit. Waar houd je rekening mee om het welzijn van de dieren op zo'n hoog peil te houden dat ze zonder moeite langer blijven doorleggen?

Beter dierenwelzijn is minder ziektedruk en betere prestaties

Ariën Verbeek, biologisch pluimveehouder in Renswoude

'Bij de ontwikkeling van huisvestingssytemen richten wij ons op comfort en natuurlijk gedrag', zegt Ron de Zwarte, areamanager bij Jansen Poultry Equipment. 'Daarvoor is het Comfort 2.0-systeem bedacht. Als de kippen hun natuurlijk gedrag goed kunnen uitoefenen, komt dit hun welzijn ten goede. Dat is voor ons als systeembouwer dan ook het uitgangspunt', licht hij toe.


Twee redenen

'Deze filosofie heeft twee redenen. Als een kip zich goed voelt, ervaart ze minder stress en zal ze beter presteren. Ten tweede is zo'n systeem makkelijker te managen voor de pluimveehouder. Het systeem is dan goed voor de boer én de kip. Het leidt tot een eerstekwaliteitproductie', zegt De Zwarte.

'Daarbij is het dan voor de pluimveehouder de uitdaging om met goed management, goed voer en goed uitgangsmateriaal het welzijn optimaal te maken, zodat de resultaten navenant zijn.'


Diercirculatie

Diercirculatie in een stal is belangrijk. Dit is een punt dat volgens de areamanager aandacht verdient. Hij tipt pluimveehouders: 'Pak een stoel, ga in de stal zitten en kijk naar je kippen. Hoe vinden zij hun weg in het systeem? Hoeveel kippen vliegen er tegen het systeem aan?'

Zijn dat er te veel, dan betekent het dat er iets niet in orde is. Het gebruik van trapjes kan dit probleem aanzienlijk verminderen. Minder botsingen met het systeem geven minder beschadigingen zoals borstbeenbeschadiging. En bovendien, minder vliegverkeer betekent ook minder stof in de stal.


Vogelmijten

De aartsvijand van de kip is de vogelmijt. 'Zorg dus voor een systeem dat goed zelfreinigend is. Zo min mogelijk hoekjes en kieren, want dat zijn ideale verstopplekken voor vogelmijten. Het Comfort 2.0-systeem heeft opengewerkte profielen en zo min mogelijk moeren', legt De Zwarte uit.

Zelfreinigend is ook belangrijker omdat de kippen steeds ouder worden. Tijdens de ronde moet een pluimveehouder niet schoon hoeven te maken. De mestbanden zijn bijvoorbeeld zelfreinigend uitgevoerd met een kunststof vijzel tussen de mestband.


Driehoeksmodel zitstok

De zitstok is een driehoeksmodel. 'De kip heeft, vergeleken met een ronde buis, meer grip op de driehoek en het drukpunt is beter verdeeld als de kip 's nachts op stok zit. Dat geeft ook minder borstbeenproblemen', aldus de areamanager.

Verbeek had veel oog voor details bij de inrichting van de nieuwe stal. Aan de buitenzijde koos hij voor een halve inside volière, zodat de kippen gemakkelijker het systeem in kunnen. Daarnaast is een waterleiding van 28 millimeter doorsnede in plaats van standaard 22 millimeter geïnstalleerd. 'Ik vind het belangrijk dat alle kippen tegelijk kunnen drinken', zegt de pluimveehouder.

Ook het voer komt vanuit het midden. Hiermee voorkom je selectief pikgedrag en binnen vijf minuten hebben alle kippen voer.'


Streven

Verbeek: 'We gaan weer voor minimaal 55 weken productie boven 90 procent leg, minder dan 1 procent buitennesteieren en maximaal 5 procent uitval zonder de uitval door natuurlijke vijanden in de uitloop. Ook willen we de kippen in plaats van aanhouden tot zeventig weken nu tot negentig weken houden.'

Dat is hoog voor biologische leghennen. Die worden minder lang aangehouden dan scharrelhennen. De start van het nieuwe koppel LSL Lite was goed. 'We hopen nu met ons management zo goed mogelijk bij te dragen aan het welzijn van onze kippen.'


'Het was verschrikkelijk om mee te maken'

De stal met biologische leghennen van de familie Verbeek in Renswoude brandde af op 30 april 2019. 'De kippen waren dertig weken oud. Het was verschrikkelijk om mee te maken', blikt Ariën Verbeek terug. In hun nieuwe stal hebben ze veel aandacht voor brandpreventie. De verzekering verplichtte hen een sprinklerinstallatie aan te leggen in het eierlokaal en de mestopslag. Dat vond Verbeek niet voldoende en investeerde ook in een brandinstallatie met misters in de hele stal. Een laser controleert continu de stallucht op rookgassen en zet het mistsysteem in werking zodra er gassen worden gedetecteerd. Het systeem kan ook de staltemperatuur verlagen bij hitte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer