Schouten+zet+in+op+branddetectie+stallen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Schouten zet in op branddetectie stallen

Landbouwminister Carola Schouten hoopt dat subsidies voor branddetectiesystemen eraan bijdragen dat stallen weer makkelijker verzekerbaar worden. Ze onderzoekt de mogelijkheden daartoe.

Dat heeft Schouten donderdag gezegd in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar. Hij maakt zich er zorgen over dat er volgens hem nog maar twee verzekeraars zijn die stallen tegen brand verzekeren.

Futselaar zou graag zien dat de overheid zelf met een brandverzekering voor de veehouderij komt. 'Dan kunnen we daaraan ook voorwaarden verbinden om de brandveiligheid van stallen te vergroten.'


Overheidsverzekering

Dat moet volgens Futselaar praktisch kunnen. 'Het Diergezondheidsfonds is eigenlijk ook een soort overheidsverzekering en we subsidiëren de brede weersverzekering. Het is dus niet een hele rare stap om als overheid daar ook iets aan te doen. De markt lijkt dit niet te gaan oplossen.'

Schouten ziet niets in het plan. Ze benadrukt dat het in Nederland niet verplicht is om een brandverzekering te hebben voor stallen. 'Verzekeraars stellen in de praktijk ook al voorwaarden aan een brandverzekering. Sommige bedrijven kiezen er om die reden juist niet voor om een verzekering te nemen.'


Subsidies

De minister hoopt dat het door regelingen als subsidies voor branddetectiesystemen voor verzekeraars weer aantrekkelijker wordt om verzekeringen aan te bieden voor veehouders. Volgens haar zijn elektriciteit en kortsluiting de belangrijkste oorzaak van stalbranden.

Vrijwel alle stallen in de kalverhouderij, pluimveehouderij en varkenshouderij zijn in de afgelopen periode hierop gecontroleerd. Deze bedrijven, die zijn aangesloten bij een kwaliteitssysteem, zullen in het vervolg hierop periodiek gekeurd blijven worden.

Sinds september loopt er een onderzoek naar branddetectiesystemen in stallen. Schouten verwacht dat de uitkomsten daarvan in het voorjaar van 2021 beschikbaar zijn.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer