ABN Amro: 'Data en services nodig voor groei robotisering'

'Robotisering biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen, waarbij data en services het grootste component van de groei voor hun rekening zullen nemen', stelt Jan de Ruyter van ABN Amro.

ABN+Amro%3A+%27Data+en+services+nodig+voor+groei+robotisering%27
© Fotograaf: Rolf van Koppen Fotografie

Een verdrievoudiging van de markt voor agrarische robots is in tien jaar mogelijk. Dat zei De Ruyter dinsdag tijdens de vierde editie van de 'Future Trends & Innovations Event, the next step in Horticulture Technology'. De groeiende personeelstekorten en de transitie naar een duurzame voedselproductie zijn volgens hem de twee belangrijke aanjagers voor deze groei.

'De toegang tot kapitaal, de gefragmenteerde kennis en dataconnectiviteit zijn echter knelpunten die de sector moet oplossen om te kunnen profiteren van de kansen die robotisering biedt', stelt De Ruyter.

'Nederland is geen wereldspeler op het gebied van robotica, maar kan haar positie versterken door het doorvoeren van onder andere standaardisatie, harmonisatie van EU-wetgeving, opstellen van dataprotocollen en de kansen te benutten die het verdienmodel voor de circulaire economie Product-as-a-Service biedt.'


Toekomst tuinbouw

Young AVAG presenteerde bij het event hun visie op de tuinbouwtoekomst. Deze brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector voorziet tal van innovaties in de kas in 2030. Voorbeelden daarvan zijn geïntegreerde transparante zonnepanelen in het kasdek, drones voor het scouten en verspreiden van gewasbeschermingsmiddelen en vergaande integratie van systemen.

Het belang van data werd extra benadrukt met een oproep aan telers: start met het inrichten van sensoren gekoppeld aan een dataplatform, zodat de juiste beslissingen genomen worden op basis van objectieve data, waarbij de plant altijd centraal blijft staan. Ook zal het belang van netwerken ten behoeve van het bufferen van elektriciteit, warmte, CO2, teeltwater en nat substraat fors toenemen.


Innovatieprojecten

Na het plenaire programma konden de bezoekers kiezen voor diverse parallelsessies waar concrete innovatieprojecten centraal stonden, zoals crops handling, dataplatformen en vijf innovaties die de tuinbouw gaan veranderen. Ook werden de circa tweehonderd bezoekers van het Future Trends & Innovations Event geprikkeld met innovatieprojecten, waarbij de tijdslijn tot implementatie tussen de vijf en tien jaar ligt.

'Future Trends & Innovations, the next step in Horticulture Technology' werd georganiseerd door AVAG, Stichting Hortivation en TNO, in samenwerking met de GreenTech en vond plaats in het World Horti Center in Naaldwijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer