Oogstprognoserobot voor tomaten rijp voor praktijk

Berg Hortimotive Group, bestaande uit Berg Hortimotive en HortiKey, heeft de eerste serie Plantalyzer-oogstprognoserobots voor tomaten overgedragen aan Royal Brinkman. De robot rijdt autonoom door de kas en maakt gericht foto's van de tomaten.

Oogstprognoserobot+voor+tomaten+rijp+voor+praktijk
© Royal Brinkman

Vision-software en algoritmen beoordelen de vruchten op rijpheid en vertalen de beelden van de robot in een betrouwbare en nauwkeurige oogstprognose. 'We zijn enorm trots op het resultaat van de samenwerking', reageert directielid Ramon Verdel van Royal Brinkman. 'Hier zitten telers echt op te wachten.'

De overdracht vormt het voorlopige sluitstuk van vier jaar werk. 'In 2018 presenteerden we het eerste prototype en er is de afgelopen twee jaar hard gewerkt om de functionaliteit en betrouwbaarheid van het concept naar het niveau te tillen dat telers verlangen', licht manager Andreas Hofland van HortiKey toe.Het vernuft van de Plantalyzer schuilt in het bijzondere samenspel tussen hoogwaardige hardware en intelligente software. Er is een meetprotocol ontwikkeld voor betrouwbare, steekproefsgewijze datacollectie en er wordt op drie verschillende hoogtes gefotografeerd om de gewas- en vruchtontwikkeling in de tijd te kunnen volgen.

Fenotyperingsoftware identificeert en classificeert de trossen en vruchten op rijpheid. De data gaan vervolgens naar LetsGrow.com, waar in combinatie met andere gewas- en klimaatdata een voortschrijdende oogstprognose wordt samengesteld voor de eerstkomende vier weken.


Menselijke waarnemingen

Betrouwbare oogstprognoses zijn voor teeltbedrijven van strategisch belang, stelt Verdel vast. Nu zijn telers daarvoor aangewezen op menselijke waarnemingen. Die zijn gevoelig voor fouten of interpretatieverschillen. In combinatie met de juiste software kunnen autonome robots betrouwbaarder voorspellen tegen lagere kosten.

'Deze oplossing sluit naadloos aan op de ontwikkelingen rond datagedreven telen', zegt het directielid dat verantwoordelijk is voor productinnovatie. 'Wij gaan door met ons programma voor het automatiseren en digitaliseren van productie- en oogstprocessen in de kas. De Plantalyzer is het eerste product dat hieruit voortkomt.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer