Succulentenkwekerij in Bleiswijk streeft naar biologische teelt

Succulentenkwekerij Ovata in Bleiswijk ondersteunt maatschappelijke projecten en werkt met biologische gewasbescherming en zonder gas. Met een meerjarenplan wil algemeen directeur Hans Ammerlaan verder verduurzamen.

Succulentenkwekerij+in+Bleiswijk+streeft+naar+biologische+teelt
© Pim Mul

Kwekerij Ovata in het Zuid-Hollandse Bleiswijk veredelt, vermeerdert, importeert, kweekt en verhandelt succulenten. Ammerlaan was op zijn zevende al gefascineerd door vetplanten. In een klein kasje op de bloemenkwekerij van zijn vader begon hij toen al met het opkweken van een stekje van de Crassula ovata.

Na de middelbare tuinbouwschool begon Ammerlaan in 1987 met Plantenkwekerij Hans Ammerlaan op 4.000 vierkante meter. In de loop der jaren voegde hij verschillende soorten crassula, aloë, haworthia, pachyphytum, gasteria en echeveria toe aan het assortiment. In 1998 veranderde de ondernemer de naam van zijn bedrijf in Ovata.


Duurzaamheid

Dat duurzaamheid bij de kwekerij hoog in het vaandel staat, blijkt bijvoorbeeld uit de kassen waarin het bedrijf geen gas gebruikt, maar restwarmte van energiecentrale Roca. 'Op den duur krijgen we een aansluiting op het regionale warmtenet', zegt Ammerlaan. 'Daarbij gaat mijn voorkeur uit naar aardwarmte als warmtebron, omdat dat in mijn ogen duurzamer is dan het verstoken van biomassa.'

De meeste soorten komen uit de Kleine Karoo in Zuid-Afrika, een mekka voor succulenten

Hans Ammerlaan, algemeen directeur Ovata

Verder gebruikt de kweker alleen CO2 uit de buitenlucht, wat mogelijk is doordat succulenten stammen uit droge en warme gebieden, waar het openen van de huidmondjes overdag zou lijden tot veel vochtverlies. Daarom gebeurt dat bij deze planten pas 's nachts, waardoor ze relatief weinig CO2 nodig hebben. 'Zolang de concentratie maar lager is dan 350 ppm, is dat voldoende', zegt de kweker.


Besparingen

De ondernemer heeft ervaren dat investeren in duurzaamheid op den duur leidt tot besparingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het toepassen van Het Nieuwe Telen, waardoor het klimaat in de kassen zo ver is verbeterd dat spuiten tegen schimmels niet meer nodig is en dat middelen tegen luis en trips voor het grootste deel biologisch zijn.

In 2021 wil de kweker alleen nog biologische gewasbescherming gebruiken en voor 2028 staat een Skal-certificering op de rol. 'Onze leveranciers in Europa, Afrika en Zuid-Amerika moeten dan ook volledig biologisch werken. De binnenkomende planten ondergaan een screening op de stoffen die ze bevatten. Zo waarborgen we dat er geen verboden middelen in het jonge plantmateriaal zitten.'

Voor het uitbreiden van het assortiment reist Ammerlaan de hele wereld over, vaak met zijn gezin, maar ook met medewerkers die daardoor ook kennis krijgen van de karakteristieken van de succulenten en van de omgeving waarin ze het beste gedijen. 'De meeste soorten komen uit de Kleine Karoo in Zuid-Afrika, echt een mekka voor succulenten. De andere komen uit Zuid- en Midden-Amerika.'


Maatschappelijke projecten

Een van de planten uit het assortiment is de aloë vera, waarvan de gel wonden zou genezen en pijn zou verlichten. Met deze plant ondersteunt Ovata het project 'Because we care' in Oeganda, waar veel vrouwen in de burgeroorlog zijn verminkt. 'In 2012 heb ik daar samen met mijn dochter Demi 1.500 planten in de grond gezet. Dat was het begin van een grotere stroom, waarbij wij voor de distributie en het onderhoud van de velden zorgen. Dankzij de gel kunnen de vrouwen zonder pijn oud worden.'

Een ander maatschappelijk project is de samenwerking met zorginstelling Ipse de Bruggen voor mensen met een meervoudige of verstandelijke handicap. 'Mijn vader heeft een zus met een verstandelijke beperking die daar woonde', zegt Demi Ammerlaan. 'Bewoners lijmen steeketiketten op knijpers. Eens per jaar komen ze naar het bedrijf, waar ze op een heftruck mogen zitten en planten met de etiketten in potten mogen zetten. Ze doen zo mee in de maatschappij en daar zijn ze trots op.'


Beste Gebouw van het Jaar

In 2008 won Ovata de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus voor het nieuwe kassencomplex uit 2007. De naam Ovata staat daarbij voor een betonnen terracottakleurige muur met daarin een reliëf in de vorm van de Crassula ovata. Brede en smalle uitsparingen in de muur geven de verschillen tussen licht en donker weer.


Het bedrijf ontving in 2008 een architectuurprijs.
Het bedrijf ontving in 2008 een architectuurprijs. © Pim Mul

Voor de toekomst zet Ammerlaan niet zozeer in op groei, maar wil hij voorloper blijven in kwaliteit, assortiment en duurzaamheid. 'Onze kweekpotten zijn voor het grootste deel gemaakt van gerecycled plastic zonder carbon black. In 2023 willen we op 100 procent zitten, waarbij de grootste uitdaging de beschikbaarheid van voldoende grondstof is.' In 2025 wil de kweker alleen nog met organische meststoffen en veenvrije potgrond werken. 'We willen met plezier en financieel gezond blijven ondernemen.'


Op de Echeveria purple pearl heeft Ovata kwekersrecht.
Op de Echeveria purple pearl heeft Ovata kwekersrecht. © Pim Mul


Productie van 300.000 planten per week

Ovata heeft twee teeltlocaties van in totaal 10 hectare. Wekelijks produceert de succulentenkwekerij in Bleiswijk 300.000 planten uit negen plantenfamilies in de potmaten 5,5, 8,5, 12, 13 en 15 centimeter. In totaal gaat het om ongeveer veertig cultivars, waarop Ovata van 70 procent kwekersrecht heeft. De kwekerij heeft 30 vaste medewerkers, aangevuld met 45 uitzendkrachten en 15 studenten van week 25 tot 35, het hoogseizoen. Ovata is MPS-A+-, MPS-GAP-, MPS-SQ-, Grasp- en MPS-ProductProof-gecertificeerd en heeft sinds 2017 het PlanetProof-certificaat. Kwekersvrouw Karin Ammerlaan houdt zich bezig met de certificering, dochter Demi met marketing. Ovata levert succulenten aan retail, tuincentra en bouwmarkten in heel Europa, indien gewenst in zelfontworpen keramiek. Daarnaast werkt het bedrijf met vier verkoopconcepten: pure succulents, pearl, Woods en Rocks met recyclebare trays van FSC-karton. De planten gaan weg tegen vaste prijzen. Slechts 3 procent komt voor de klok.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer