Herstructurering Duin- en Bollenstreek kampt met weerzin

Het bevriezen van de bouw van zestig villa's in de Bollenstreek moet geen trend worden. De villa's zijn nodig om het herstructureringsplan mee te betalen. Als dat uiteindelijk van tafel gaat, treedt verstedelijking op, zeggen de Greenport Duin- en Bollenstreek en belangenbehartiger LTO Noord. Verstening zal de agrarisch ondernemers raken.

Herstructurering+Duin%2D+en+Bollenstreek+kampt+met+weerzin
© Henk Bouwman

Wie ruimtelijke verandering wil, stuit op weerstand. Zo kampt ook het herstructureringsplan in de Bollenstreek hier en daar met weerzin.

De bouw van een villawijkje in Voorhout, in de gemeente Teylingen, gaat voorlopig niet door. De raad bekritiseert de aanpak van de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) en is daar een onderzoek naar begonnen. Eerder vroeg deze al om advies van de rekenkamercommissie. Die stelt dat raden veel meer invloed kunnen hebben op de GOM dan nu. In Noordwijk wordt door ondernemers geageerd tegen de aanpak van verrommeling.

Woningbouw en handhaving van grondgebruik zijn wezenlijke onderdelen van de Intergemeentelijke Structuurvisie 2030. Die staat garant voor het behoud van 2.625 hectare eersteklas bollengrond. De bouw van zeshonderd 'Greenportwoningen', villa's in het buitengebied, moeten het plan bekostigen. De GOM is de uitvoerder.

Hopelijk is dit een eenmalige inzinking van Teylingen

Andries Middag, manager van de Greenport Duin- en Bollenstreek

Weerstand tegen bouwplan

De gemeenteraad van Teylingen zag het bouwplan van zestig woningen niet zitten. 'Hopelijk is dit een eenmalige inzinking', reageert manager Andries Middag van de Greenport Duin- en Bollenstreek.

De netwerkorganisatie waarin allerlei belangen zoals innovatie, onderwijs en verduurzaming samenkomen, is volgend in de herstructurering. Eigen initiatieven voert de greenport uit in nauwe samenwerking met de GOM, legt Middag uit.

'De herstructurering is goed belegd bij de GOM. Dat een gemeenteraad bij de bouw van zestig woningen al gaat steigeren terwijl er zeshonderd moeten komen, is geen goed voorteken. De beslissing veroorzaakt vertraging. Dat is niet productief, want het leidt niet tot iets anders.' Toch meent Middag dat het nog haalbaar is om de herstructurering in 2030 voor elkaar te hebben.


Middengebied 'rechttrekken'

De Greenport Duin- en Bollenstreek wil het middengebied 'rechttrekken' en anders inrichten met ruimte voor biodiversiteit en recreatie. 'Daarvoor moet eerst de herstructurering lukken', stelt Middag.

In Noordwijk rommelt het, omdat de gemeente is begonnen met de handhaving van het grondgebruik. Hiertegen ageren ondernemers verenigd in de Vrije Ondernemers Noordwijk (VON). Volgens hen verdwijnt bollengrond juist door de sloop van schuren en gebouwen. Ook menen zij dat woningbouw ingaat tegen het behoud van het open karakter. Volgens deze club houdt de GOM zich daarmee zelf niet aan het beleid.

Bestuurder Johan de Groot van LTO Noord-afdeling Noordwijk zegt dat sommige beweringen van de VON niet kloppen. 'Er wordt ingespeeld op de emotie. Maar als iets niet mag, mag het niet. Wil ik een schuur bouwen op mijn terrein, dan heb ik ook een vergunning nodig.'


'Ook kleine hoekjes tellen'

De Groot snapt dat de sloop van een gebouw soms moeilijk is, maar de noodzaak blijft. 'Soms staat een pand op een kleiner stuk grond. Een gebruiker kan redeneren dat het niet zo erg is een klein hoekje voor iets anders te gebruiken dan waarvoor het is bestemd. Maar ook kleinere hoekjes tellen.'

De grond is er niet alleen voor bollenkwekers die bezig zijn met schaalvergroting, stelt De Groot. 'Er zijn ook veel kleinere telers.Het gaat om het totaalplaatje. De discussie over handhaving is oneigenlijk.'

De LTO Noord-bestuurder stelt dat de structuurvisie rust en perspectief biedt aan de agrarische ondernemers. 'Het voorkomt grondspeculatie. Ik ben er niet bang voor dat het plan van tafel gaat. Als dat gebeurt, ontstaat er verstedelijking.'


De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport

De Intergemeentelijke Structuurvisie Greenport (ISG) Duin- en Bollenstreek is een akkoord tussen de gemeenten Noordwijk-Noordwijkerhout, Katwijk, Lisse, Teylingen en Hillegom. Het plan moet in 2030 zijn uitgevoerd. Belangrijke peiler is het behoud van de bollenteelt. Tenminste 2.625 hectare moet eersteklas bollengrond zijn. Ook garandeert de visie het open karakter van de streek en de aanpak van oneigenlijk grondgebruik. Voorbeelden hiervan zijn paarden die op eersteklas bollengrond grazen of schuren die op deze grond staan. De bouw van zeshonderd woningen financiert het plan. De gemeente Noordwijk heeft in de zomer laten weten compleet achter het plan te staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer