Landschuurtjes+in+Bollenstreek+krijgen+nieuwe+functie
Nieuws
© Georges Hoeberechts

Landschuurtjes in Bollenstreek krijgen nieuwe functie

Een aantal van de 35 landschuurtjes die de Bollenstreek nog telt, krijgt een nieuwe bestemming. Nog dit jaar worden drie schuurtjes opgeknapt waarna ze als overnachtingsplek gebruikt kunnen worden voor toeristen.

De landschuurtjes werden in het verleden door landarbeiders gebruikt om in te schuilen en te schaften, maar hebben nu geen functie meer. Daardoor verdwijnen ze in hoog tempo uit het landschap. Sinds 2016 zijn er al acht van deze schuurtjes gesloopt of ingestort.

Omdat de landschuurtjes onderdeel zijn van het landschap van de Bollenstreek, hebben Greenport Ontwikkelingsmaatschappij en het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek, samen met gemeenten in de Bollenstreek, een reddingsproject voor enkele landschuurtjes opgezet. Vrijdag werd een uitvoeringsovereenkomst getekend tussen de betrokken partijen.

Overnachten

Drie schuurtjes in de gemeenten Noordwijk en Teylingen worden dit jaar opgeknapt, waarna wandelaars en fietsers er kunnen overnachten onder het motto Bulbs & Breakfast. Zonder veel luxe, benadrukken de initiatiefnemers. Het is de bedoeling de schuurtjes 25 jaar in stand te houden. Het omliggende bollenland mag geen schade ondervinden; de bollenteelt blijft vooropstaan.

Het CHG wil dat het project een voorbeeld is voor andere eigenaren van schuurtjes en hoopt op die manier dat deze niet worden afgebroken, maar een andere bestemming krijgen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer