Gelijke regels houdt akkerbouwers bezig

Akkerbouwers vinden dat LTO zich bij de inzet voor een optimaal verdienvermogen vooral moet richten op een gelijk speelveld in heel Europa.

Gelijke+regels+houdt+akkerbouwers+bezig
© Huisman Media

Dat blijkt uit de enquête die LTO Akkerbouw uitvoerde tijdens de sectoravonden Akkerbouw deze winterperiode. Meer dan driehonderd akkerbouwers werkten mee aan het beantwoorden van vragen over de belangenbehartiging.

Voorzitter Jaap van Wenum van de vakgroep Akkerbouw van LTO vindt het niet vreemd dat akkerbouwers zich druk maken over een gelijk speelveld voor de regelgeving rond de gewasbescherming en bemestingsnormen. 'Het draait om het principe dat de regels die gelden voor de producten die wij telen, ook moeten gelden voor de producten die via import op de Nederlandse markt komen.'

Inzet LTO Akkerbouw

De zorg van de akkerbouwers sluit goed aan bij de inzet van LTO Akkerbouw, stelt Van Wenum. 'Bij onze gesprekken met de overheid, onder meer binnen de Task Force Verdienvermogen, benadrukken we steeds dat een gelijk speelveld altijd de basis moet zijn van de regelgeving in Europa. Dit geldt overigens voor alle landbouwsectoren.'

Het is volgens Van Wenum niet reëel om te denken dat extra regels die de Nederlandse overheid oplegt, op de markt worden terugverdiend. 'Het is een utopie om te denken dat wij ons verdienmodel daarop zomaar kunnen aanpassen.'

Sturing via GLB

Overigens is Van Wenum van mening dat via vergoedingen binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in Europa wel gestuurd kan worden op meer gelijke voorwaarden voor agrarische ondernemers. Dit in tegenstelling tot de ondervraagde akkerbouwers. Die vinden niet dat het GLB veel bijdraagt aan hun verdienvermogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer