Wintergranen ontwikkelen zich slecht in Europa

De wintergranen in Europa ontwikkelen zich slecht. De lengtegroei van de stengels en de diktegroei is niet ideaal. Omdat de gewassen minder sterk de winter in gaan, is de kans op uitwintering in delen van de EU groter.

Wintergranen+ontwikkelen+zich+slecht+in+Europa
© Koos v.d. Spek

Volgens het Joint Research Centre (JRC), het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie, komt dit door het late inzaaien en een tekort aan neerslag. Het JRC meldt dit in de december-prognose van de gewasmonitoring in Europa.

Terwijl de temperaturen in West-Europa een min of meer seizoenspatroon volgden, zijn de thermische omstandigheden in Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa veel milder dan normaal. In de meeste van deze regio's heersten sinds begin oktober bovengemiddelde temperaturen. Daardoor is de vorsttolerantie van de wintergranen veel zwakker dan normaal.

Droogte

Vooral in het westen van de Oekraïne, Wit-Rusland en Polen hebben de wintergranen te maken met droogte. De graangewassen in deze landen kunnen meer neerslag gebruiken, maar volgens de weersverwachting blijft het regentekort de komende dagen bestaan.

In de vorige maandprognose gaf het JRC aan dat Spanje, Portugal, Roemenië, Rusland en Turkije met droogte hadden te kampten. Door de neerslag sinds begin november is in deze landen een einde gekomen aan de droge periode.

In het noordwesten van Italië, in het zuidwesten van Frankrijk, Schotland, Griekenland en Noord-Marokko is sprake van te veel neerslag. De lagere temperaturen in delen van Rusland en Oekraïne zorgen in die gebieden voor een betere groei van de wintertarwe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer