Innovatieve MowHawk voor natuurinclusief bermbeheer

De nieuwste innovatie van Datacadabra is de MowHawk, een modulair camerasysteem op de maaibak van een maai-zuigcombinatie. Het faciliteert natuurinclusief bermbeheer.

Innovatieve+MowHawk+voor+natuurinclusief+bermbeheer
© Twente.com

De MowHawk is een computertoepassing voor op bermmaaiers. Dit innovatieve systeem geeft instructies aan de chauffeur om natuurvriendelijk te maaien en verkrijgt inzicht over de stand van de biodiversiteit en kwaliteit van het maaisel. Hierdoor is natuurinclusief bermbeheer mogelijk met slimme technologie, stelt Datacadabra.

Daarnaast is de MowHawk een datacollectiesysteem waarmee onder andere zwerfvuil, invasieve exoten en het gewicht in beeld worden gebracht. Dit kan worden uitgebouwd naar het vaststellen van de insectenpopulatie en vegetatie. De verzamelde gegevens worden geanalyseerd en gearchiveerd. De data dienen als informatiebron voor het monitoren van de ecologische resultaten, de kwaliteit, de ontwikkeling van beleid en het nemen van beslissingen.


Alles realtime

De invulling van het maaibeleid wordt via een koppeling in het informatiesysteem van de bermeigenaar ingevoerd. Dit zijn provincies, gemeenten en waterschappen. De maaipatronen worden op de kaart per locatie vastgelegd en passen binnen het ecologische beleid in de provinciale bermen. De chauffeur van de trekker kan op een beeldscherm in de cabine realtime de aanwijzingen voor het maaien zien, legt Datacadabra uit.


Een modulair camerasysteem op de maaibak van een maaizuigcombinatie faciliteert natuurinclusief bermbermbeheer.
Een modulair camerasysteem op de maaibak van een maaizuigcombinatie faciliteert natuurinclusief bermbermbeheer. © Twente.com

Ook de kwaliteit van het maaisel is direct inzichtelijk voor de chauffeur en de beherende partij. De voortgang van het maaien kan worden gevolgd in een onlinedashboard. De kwaliteit van het maaisel wordt bepaald via de hoeveelheid zwerfvuil, het gewicht en de aanwezigheid van invasieve exoten. Aan de hand van de kwaliteit kan worden vastgesteld wat de volgende stap is voor de meest circulaire verwerking van het maaisel.


Provincie Overijssel

De MowHawk is een initiatief van Datacadabra in samenwerking met het bedrijf Jelle Bijlsma. Het is ontwikkeld in opdracht van provincie Overijssel. Onlangs heeft de demonstratie plaatsgevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer