LTO wil beter overleg Gelderse bermen

LTO Noord roept gemeenten op om beter te overleggen met boeren over het bermbeheer. Voorzitter Ben Haarman van regio Oost van LTO Noord vindt dat het streven naar biodiversiteit geen excuus kan zijn om de bermen niet goed te beheren.

LTO+wil+beter+overleg+Gelderse+bermen
© Nieuwe Oogst

Haarman reageert daarmee op de discussie in provincie Gelderland over het vermeende 'landjepik' door boeren. Omroep Gelderland heeft alle Gelderse gemeenten gevraagd of dit bij hun ook speelt. Aanleiding was een eerdere publicatie van dagblad Trouw, waaruit bleek dat gemeente Berkelland aan deze praktijk een eind wil maken.

'Als boeren dat doen omzichzelf land toe te kennen dat niet van hen is, dan veroordelen wij dat', stelt Haarman. 'In de praktijk zit er echter geen kwaadwil achter. Boeren maaien wel eens een stuk berm mee om te voorkomen dat onkruid zich verspreidt over het land.'

Toezicht

Volgens Haarman wordt de situatie wat opgeblazen door de media en ook eenzijdig belicht. 'Dit zijn praktijken die al decennia spelen. Als de gemeenten er nu zo'n bezwaar tegen hebben, dan ontbreekt er ook wat aan het eigen toezicht. De gemeenten zijn dan zelf ook in gebreke gebleven.'

Boeren handelen volgens hem niet veel anders dan inwoners in de bebouwde kom. 'Ook daar onderhouden inwoners soms een stukje grond van de gemeente als het onderhoud niet goed gedaan wordt.'

Kadastrale grens

Dat boeren grond toevoegen om meer mest kwijt te kunnen, gelooft Haarman niet. 'Zover ik weet kan dat ook niet.' Wel ziet hij dat de kadastrale grens lang niet altijd even duidelijk is. Dat komt ook door de registratiewijze bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De registratie wordt gecontroleerd door luchtfoto's. Daardoor lijkt een perceel soms kleiner dan die in werkelijkheid is.

Dat is ook een aandachtspunt voor provincie Gelderland laat woordvoerder Everdien Gunsing weten. 'Ook wij laten naar aanleiding van het nieuws uitzoeken hoe de situatie langs provinciale wegen gesteld is. Die registratie hebben we al verschillende keren, ook via het Interprovinciaal Overleg (IPO), aangekaart bij het ministerie. Die werkt in de hand dat boeren wat land toevoegen om fouten te compenseren.'

Onkruid

Volgens Haarman zijn er in goed overleg goede afspraken te maken met boeren. 'Als een gemeente meer biodiversiteit wil in de bermen, dan is het belangrijk dat hierover gesproken wordt met de boeren die land hebben naast die bermen. Biodiversiteit is mooi, maar dat is wat anders dan het welig laten groeien van distels, zuring en brandnetels.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer