Rijkswaterstaat maakt afspraken over maaien bermen

Rijkswaterstaat heeft afspraken gemaakt met LTO Noord en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond over het maaibeleid van bermen in Noord-Holland. De wegbeheerder is vorige maand begonnen met het maaien van 300.000 vierkante meter berm.

Rijkswaterstaat+maakt+afspraken+over+maaien+bermen
© Jan Jong

De laatste jaren maaide Rijkswaterstaat één keer per jaar. 'De berm bestaat uit een kruidachtige vegetatie, maar helaas op meerdere plekken ook uit ongewenste planten als akkerdistel en jacobskruid', meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 'Om deze soorten terug te dringen, vindt er op specifieke plekken een extra maaironde plaats.'

LTO Noord-bestuurder Jacob Willig is blij met de afspraken. 'Het heeft even geduurd voor we samen aan tafel zaten, maar de praktische insteek van de gesprekken leverde goede concrete oplossingen op. Voorheen maaide Rijkswaterstaat al twee keer per jaar, maar sinds de laatste aanbesteding was dat teruggebracht naar één keer.'

Overlast

Vooral op de agrarische percelen langs de A7 zorgde dat voor veel overlast door overwaaiend zaaisel van ongewenste planten, zoals de akkerdistel en jacobskruid. 'We kregen daarover veel klachten binnen van onze leden. Die moeten vervolgens in actie komen en gewasbeschermingsmiddelen inzetten.'

Het heeft even geduurd voor we samen aan tafel zaten, maar de praktische insteek van de gesprekken leverde goede concrete oplossingen op

Jacob Willig, bestuurder LTO Noord

Het maaien door Rijkswaterstaat gebeurt met groot materieel. 'Dat houdt in dat we maaien, waarbij we het maaisel direct afzuigen, zodat er geen verspreiding kan plaatsvinden. Door wisselende weersomstandigheden is het lastig om goed te voorspellen wanneer de distels tot bloei komen. Daardoor is de maaiplanning dynamisch en uitdagend.'

Biodiversiteit

Vanwege de doorgaans schrale grond van de bermen en de snelle afvoer, verwacht Willig geen nadelige effecten voor de biodiversiteit in de wegkanten. 'De ervaring leert dat er in de bermen voldoende bloeiende vegetatie overblijft voor insecten.'

Ook verkeersveiligheid blijft een rol spelen binnen het maaien. De werkzaamheden moeten al vroeg worden ingepland, om eventuele afzettingen te kunnen regelen, merkt Rijkswaterstaat op. 'Uit veiligheidsoverwegingen vindt het maaien voornamelijk plaats in de avond en de nacht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer