Boeren plegen geen landje pik in Drenthe

Gedeputeerde Staten van Drenthe spreken tegen dat boeren in de provincie wegbermen annexeren. Dat antwoorden ze op vragen van de GroenLinks-fractie in Provinciale Staten.

Boeren+plegen+geen+landje+pik+in+Drenthe
© LTO Nederland

Volgens GS houdt de provincie de eigen beheergrenzen goed in de gaten. 'We kunnen met bijna 100 procent zekerheid zeggen dat hier geen sprake van is. We schouwen de provinciale wegen, en daarmee de bermen, met grote regelmaat.' Mocht het toch worden geconstateerd, dan gaat de provincie over tot handhaving, verzekert zij.

GroenLinks haakte met haar vragen in op berichten in de landelijke media over landjepik. In gemeente Berkelland zouden boeren met grote regelmaat delen van wegbermen bij hun eigen percelen trekken of deze bij RVO opgeven als onderdeel van het bedrijfsareaal.

Houtsingels

Ook wil de fractie commentaar op berichten van Landschapsbeheer Drenthe dat in tien jaar tijd 120 kilometer aan houtsingels zijn verdwenen. Drentse boeren zouden dat doen om zo meer hectaretoeslag te verkrijgen.

Wat de boeren bij RVO claimen, is niet bekend bij de provincie, antwoordt GS hierop. 'Of deze grond bij RVO wordt opgegeven, is niet aan ons. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid.'

Handhaven

Dat er minder houtopstand in het buitengebied is ten opzichte van tien jaar terug, erkent GS. 'We handhaven zo veel mogelijk op grond van de Wet Natuurbescherming, maar dat is niet in alle situaties mogelijk. Wel is er een herplantplicht mocht er illegaal worden gekapt.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer