Pluimveebedrijven+om+Puiflijk+vrij+van+vogelgriep
Nieuws
© Johan Wissink

Pluimveebedrijven om Puiflijk vrij van vogelgriep

Bij pluimveebedrijven in een straal van 3 kilometer rond een besmet bedrijf in het Gelderse Puiflijk is geen vogelgriep vastgesteld. Dat meldt meldt het ministerie van LNV aan Avined. De bedrijven zijn bemonsterd en onderzocht op vogelgriep, maar testten negatief. De resultaten betekenen dat deze bedrijven niet worden geruimd.

Verder is duidelijk geworden dat nog geen uitzonderingen worden gemaakt op het vervoersverbod dat geldt voor bedrijven die binnen een zone van 10 kilometer om de bedrijven in Altforst en Puiflijk liggen. Het ministerie vindt de veterinaire situatie niet stabiel genoeg. Er worden namelijk op veel plaatsen besmette wilde vogels gevonden in West-Europa.

Eerder meldde Avined dat het ministerie ten minste 72 uur wil afwachten, voordat er weer kan worden gesproken over het maken van uitzonderingen op het vervoersverbod binnen de 10 kilometerzones Altforst en Puiflijk. Deze periode loopt sinds de bevestiging van de besmetting in Puiflijk.


Vogelgriep in Middelie

In Middelie (gemeente Edam-Volendam, Noord-Holland) is bij kippen van een hobbyhouder vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van vogelgriep. De kippen worden conform de Europese regelgeving geruimd. Het gaat om in totaal 25 kippen. In het gebied rond deze besmette locatie zitten geen commerciële pluimveebedrijven.


De besmette hobbykippen vormen epidemiologisch gezien geen groter risico dan wilde vogels. Daarom is het ruimen in combinatie met de al geldende landelijke maatregelen voldoende om verdere verspreiding te voorkomen. Er worden dus geen 3 en 10 kilometerzones ingesteld.


Toelichting landelijke bezoekersregeling

Avined meldt dat het bezoek aan pluimveestallen alleen nog is toegestaan, als dit bezoek noodzakelijk is in het kader van volksgezondheid, diergezondheid en dierenwelzijn. Ook moet dit bezoek plaatsvinden volgens een hygiëneprotocol voor bezoekers en bezoekers moeten worden geregistreerd.

Personeel mag de stal wel betreden, maar moet zich ook aan het hygiëneprotocol houden en gedurende 72 uur niet in een andere pluimveestal zijn geweest. Zo mag bijvoorbeeld een dierenarts wel de stal in als er sprake is van ziek pluimvee, maar een adviseur niet om te beoordelen of de kippen goed groeien. Dit laatste is niet noodzakelijk voor diergezondheid of dierenwelzijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer