Kalverhouder vindt naast bedrijf sociaal leven belangrijk

Wim Brouwer startte in 2006 met 800 vleeskalveren. De capaciteit groeide in 2017 naar 1.350 stuks. 'Precies genoeg om vakwerk te kunnen leveren', zegt de kalverhouder, die er een modern bedrijf en een sociaal leven op nahoudt.

Kalverhouder+vindt+naast+bedrijf+sociaal+leven+belangrijk
© Marije Stomps

Dat Brouwer bepaald geen boer is die niet verder kijkt dan zijn eigen bedrijf, is snel duidelijk. Niet alleen werkte de 44-jarige Barnevelder voorheen fulltime in de kalverstalinrichting, ook is hij bestuurslid van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei, zit hij in een studiegroep van kalverhouders, stelt hij regelmatig zijn stal open voor bezoekers, doet hij mee aan initiatieven om kalfsvlees lokaal te vermarkten en houdt hij er een eigen biomassahandel op na.

Dat klinkt druk, maar door de wijze waarop Brouwer zijn kalverhouderij heeft ingericht, is het allemaal prima te managen. Sterker nog: het is een bewuste keuze om, naast het bedrijf, ruimte te houden voor een sociaal leven. 'Ik vind dat belangrijk en dit werkt voor mij.'


Vak leren

Het erop na kunnen houden van een sociaal leven wil niet zeggen dat er minder aandacht is voor de kalveren. Integendeel zelfs. Volgens de ondernemer vraagt het houden van kalveren veel gevoel en geduld. 'Het is echt een vak. Dat heb ik moeten leren. Hoewel mijn ouders vroeger op deze locatie een gemengd bedrijf hadden, had ik niet speciaal ervaring met deze sector. Toen in 2006 de mogelijkheid kwam om hier een kalverhouderij op te zetten, heb ik die met beide handen aangegrepen. Boeren op de grond die mijn opa in de jaren dertig heeft aangeschaft: mooier kan toch eigenlijk niet?'

Sommige ondernemers zijn goed in het kalveren houden, anderen leren het nooit

Wim Brouwer, kalverhouder in Barneveld

De ondernemer begon met 800 witvleeskalveren. Het duurde even voordat hij de fijne kneepjes van het kalveren houden in de vingers had. 'Ik ben blij dat ik destijds met dat aantal ben begonnen. Dat was voor dat moment genoeg. In 2017, toen de nieuwe stal is neergezet en er 550 kalveren bij kwamen, kon dat prima omdat ik inmiddels het vak in de vingers had.'


Gevoel voor hebben

Wat je een goede kalverhouder maakt, vindt Brouwer moeilijk te omschrijven. Lachend: 'Het is net als achteruit insteken met een vrachtwagen. Sommigen zijn daar goed in, anderen leren het nooit. Dat is hetzelfde met kalveren houden: je hebt er gevoel voor of niet.'

Belangrijk is de aandacht voor de dieren. Dat begint met het opstarten na aanlevering. 'Daarbij moet je goed naar de kalveren kijken. Wat hebben ze nodig aan voeding? Wat kunnen ze aan, zodat ze optimaal groeien? Gedurende een week of twee hebben 1.350 kalveren je aandacht nodig. Dat kan ik niet alleen. Daarom huur ik tijdens die piek mensen in. De eerste week doen we het met zijn vieren, dan met zijn tweeën en na een paar weken kan ik het weer alleen.'


Jongeren springen bij

Vaak zijn het jongeren uit de buurt of stagiairs van een agrarische opleiding die bijspringen. De animo daarvoor is prima, heeft de kalverhouder gemerkt. 'Vaak zijn meiden beter in het opstarten dan jongens. Misschien omdat je er gevoel en geduld voor moet hebben.'


De kalverhouder behaalt goede resultaten.
De kalverhouder behaalt goede resultaten. © Marije Stomps

Elke dag tijdens het voeren kijkt Brouwer zijn kalveren even goed aan. Als er wat mis is, kan hij snel ingrijpen. Ook worden de dieren steeds op grootte geselecteerd, zodat er homogene groepen ontstaan. Deze staan op volgorde in de hokken: de kleintjes vooraan, naar achteren toe steeds groter. Zo groeien de kalveren in 29 weken van gemiddeld 51 kilo bij het opstarten naar zo'n 170 kilo als ze vertrekken. 'We hebben ook wel eens een koppeltje dat tegen de 200 kilo aan zit. Belgische blauwen zijn natuurlijk zwaarder dan zwartbonten.'


Coronacrisis

Met een uitval van rond de 2 procent en mooie aflevergewichten behaalt Brouwer goede resultaten. Dat vindt hij belangrijk, ook in de huidige tijd. Want de coronacrisis heeft er best ingehakt. 'De vraag naar kalfsvlees is enorm afgenomen. We zitten nu op kostprijs voor witvlees. De rosékalfsvleesmarkt heeft het nog moeilijker, omdat dit echt een horecaproduct is.'


Hoewel de veehouder op contractbasis werkt voor een integratie, wil dat niet zeggen dat hij zich niet verantwoordelijk voelt. 'De integraties hebben het moeilijk. Ik doe er alles aan om een optimaal resultaat te behalen. Net wat meer opbrengst kan helpen om het risico en verlies beperkter te houden. In de eerste lockdown zijn er minder kalveren opgezet. Wij hebben vijf weken leeggestaan. Daarmee is wat krapte gecreëerd, maar hoe het verder gaat, weet niemand.'


Toekomst in sector

Bij de pakken neerzitten, doet Brouwer allerminst. 'Nee, het liep voor corona hartstikke lekker in deze sector en er zit ook zeker toekomst in. Tenslotte brengen wij bijproducten van de melkveehouderij, kalveren, tot waarde en benutten daarbij ook restproducten als weipoeder. Hartstikke duurzaam dus.'


In de voerkeuken worden ook bijproducten gemengd.
In de voerkeuken worden ook bijproducten gemengd. © Marije Stomps


'Je ruikt amper wat in de nieuwe stal'

De wijze waarop het bedrijf van kalverhouder Wim Brouwer in Barneveld is ingericht, draagt bij aan het arbeidsgemak en werkplezier. De looplijnen zijn logisch en kort. Met de Milkboy, een voertuigje aan een lange slang, kan de melk uit de melkbereidingsinstallatie in de juiste hoeveelheid in de voergoten worden gegoten. Ook de ruwvoermix wordt automatisch gemengd en verstrekt met een rijdende kar. De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. 'Alles is geïsoleerd, de roosters hebben vloerverwarming en er zit een mestschuif in de ondiepe mestkelder onder de roosters, die de dikke fractie van de mest in de put schuift. De dunne fractie loopt automatisch weg. Je ruikt amper wat in de stal.' In beide stallen hangt ledverlichting en de nieuwe stal heeft automatische deuren die binnenkomende luchtstromen doseren. Een biomassakachel verwarmt de stallen en het woonhuis. Verder automatiseren ziet Brouwer wel zitten, maar daar is het nu niet de geschikte tijd voor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer