Landbouw+Utrecht+eist+aanpassing+gebiedsproces
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Landbouw Utrecht eist aanpassing gebiedsproces

Utrechtse boeren praten niet mee over de gebiedsgerichte aanpak stikstof in de provincie zolang er geen goede randvoorwaarden liggen. Met deze boodschap kwam voorzitter Bert van Donselaar van het stikstofcollectief Landbouw donderdag tijdens de start van de eerste twee gebiedstafels.

Als onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak stikstof gaan in Utrecht drie gebiedstafels van start. Daar nemen partijen als landbouw, natuur, bouw en industrie aan deel, om te komen tot een stikstofaanpak.

Er moet volgens Van Donselaar eerst nog het nodige worden geregeld voordat de landbouwsector verder wil nadenken over oplossingen. 'Het moet zo worden ingericht dat de boeren aan tafel willen. We blijven vechten voor een goed proces.'


Zo pleit Van Donselaar niet alleen voor een oplossing voor Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders, maar ook voor een degelijk stikstofregistratiesysteem. De landbouwsector roept de provincie, waterschappen, gemeenten, bouw, industrie en natuur op om ook met sectorale werkgroepen te komen waarin elke partij aan een heel duidelijke opdracht gaat werken.


Hofleverancier

Voordelen van zo'n werkgroep zijn dat ook de andere partijen als industrie en natuur aan de slag moeten en de verschillende partijen in alle rust en vertrouwen afzonderlijk een plan kunnen maken, stelt Van Donselaar. 'Het plan dat boeren bij de Nieuwkoopse plassen in september lanceerden om de stikstofuitstoot te reduceren, was er niet geweest als daar in het begin ook andere partijen bij betrokken waren.'

Alleen partijen die een bijdrage kunnen leveren, horen in deze werkgroepen. Dus geen hobbyclubs of wensdenkers, geeft de voorzitter van LTO Noord Utrecht aan. 'Nu zit iedereen te veel naar de landbouw te kijken, naar hoe wij het gaan oplossen. Wij zijn hofleverancier van stikstof. Zo willen wij ook worden behandeld. Het afgelopen jaar is er respectloos met de landbouw omgegaan', vindt Van Donselaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer