Kamer+vraagt+opheldering+over+%27bijplussen%27+natuurgebieden
Nieuws
© Ulco Wesselink

Kamer vraagt opheldering over 'bijplussen' natuurgebieden

Update - De Tweede Kamer wil opheldering over het 'bijplussen' van stikstofgevoelige natuur in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Zowel VVD, CDA, PVV als SGP hebben, onafhankelijk van elkaar, schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Carola Schouten van LNV.

De Stichting Agrifacts (Staf) stelt dat de afgelopen vijf jaar te veel stikstofgevoelige natuur is bijgetekend op de natuurkaart in het rekenmodel van Aerius. Daarbij zou het gaan om in totaal 80.000 hectare met stikstofgevoelige natuur in de Natura 2000-gebieden. Volgens Staf gebeurde dit buiten het zicht van belanghebbenden.


De Kamerleden willen onder meer weten of er echt 80.000 hectare meer stikstofgevoelige natuur is bijgetekend op de habitatkaart van Aerius, zoals Staf beweert. Als dat het geval is, willen ze weten hoe dat kan en op basis van welke grondslag die besluiten zijn genomen. Ook vragen ze wie de bevoegdheid heeft om stikstofgevoelige natuur bij te tekenen op de kaart en wie er toezicht houdt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer