Een+op+de+drie+telers+gaat+in+de+fout+bij+driftreductie
Nieuws
© Niels van der Boom

Een op de drie telers gaat in de fout bij driftreductie

Een op de drie akkerbouwers en groentetelers in de vollegrond houdt zich bij bespuitingen niet aan de driftreducerende regels. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inventarisatie van de inspecties bij deze bedrijven in 2019.

Tegelijkertijd merkt de NVWA op dat een overgrote meerderheid van akkerbouwers en telers van groenten alleen toegestane gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en zich houden aan de bijbehorende administratieve verplichtingen.

De NVWA voert twee verschillende soorten inspecties uit om te controleren of telers zich houden aan de regels voor middelen. Tijdens bedrijfsinspecties kijkt de autoriteit aan de hand van de administratie of er toegelaten middelen worden gebruikt en of deze volgens de voorschriften zijn toegepast. Bij deze inspecties wordt ook in de voorraadkast gekeken of hier alleen toegestane middelen worden bewaard.


De NVWA heeft in 2019 in totaal 183 van deze bedrijfsinspecties uitgevoerd. Hierbij is gebleken dat 83 procent van de bezochte telers de regels goed naleeft. Bij 17 procent is een boeterapport of schriftelijke waarschuwing gegeven voor onder andere het gebruik van middelen die niet (in de teelt) zijn toegelaten of voor het niet goed bijhouden van de spuitadministratie.

Naast deze bedrijfsinspecties kijkt de NVWA ook of telers zich tijdens het spuiten aan de regels houden. Tijdens deze inspecties wordt onder meer gekeken of ze de juiste technieken toepassen om drift te voorkomen. Vorig jaar zijn er 121 van deze controles geweest, waaruit naar voren kwam dat een derde in de fout ging. Dit is een punt van zorg, aldus de NVWA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 8°
  20 %
Meer weer