Productiedaling in België het grootst bij wintergranen

Volgens de voorlopige Belgische productieramingen van akkerbouwgewassen is er dit jaar vooral een productiedaling voor de wintergranen waar te nemen.

Productiedaling+in+Belgi%C3%AB+het+grootst+bij+wintergranen
© Han Reindsen

Dit blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. De productie van wintertarwe daalde met 11 procent en van wintergerst met 17 procent. Dit komt door een daling in oppervlakte gecombineerd met een opbrengstdaling van respectievelijk 11,3 en 12,2 procent.

Door de slechte weersomstandigheden in het najaar van 2019 werden er minder wintergranen ingezaaid. Daarentegen werden er meer zomergranen ingezaaid, maar met tegenvallende opbrengsten. Daardoor waren de productiestijgingen minder groot.


Bieten en aardappelen

De productie van suikerbieten daalt met 5 procent door de afname van zowel de oppervlakte (-1,2 procent) als de opbrengst (-3 procent). De lichte stijging van 2 procent van de aardappelproductie in België is bijna volledig toe te schrijven aan de opbrengststijging.

Ondanks de afname van de koolzaadoppervlakte met 13 procent werd de productiedaling, dankzij de goede opbrengst, in 2020 beperkt tot 3 procent.


Tuinbouwprijzen

Daarnaast meldt Statbel dat het land- en tuinbouwindexcijfer in september met 7,1 procent is gestegen, na twee maanden van daling. De verbetering van dit cijfer werd mede bepaald door de stijging van de prijzen voor bloemkool en prei, met respectievelijk 27,4 en 10,4 procent.

Wat fruit betreft wordt er een daling voor appelen en peren waargenomen. Voor appelen ligt het niveau van het indexcijfer van september wel boven het niveau van het vorige seizoen met +60,24 punten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer