Superunie+boycot+suikerproducten+van+Van+Gilse
Nieuws
© Haijo Dodde

Superunie boycot suikerproducten van Van Gilse

Vanwege een prijsconflict zijn enkele suikerproducten van het merk Van Gilse van suikerfabrikant Suiker Unie niet meer verkrijgbaar bij de supermarktketens die zijn aangesloten bij de inkooporganisatie Superunie.

De boycot door Superunie betreft volgens algemeen directeur Paul Mesters van Suiker Unie met name de kilopakken suiker van Van Gilse en de grove suikerklonten van hetzelfde merk. Het prijsconflict en de lege schappen hebben betrekking op de supermarkten van onder meer Dirk, Plus, Coop, Hoogvliet, Vomar, Deen, Boni, Poiesz en Jan Linders.

'We hebben vanwege ontwikkelingen op de suikermarkt vanaf 1 januari 2020 een prijsverhoging doorgevoerd voor onze suiker', legt Mesters uit. 'De onderhandelingen daarover met onze afnemers voeren we al enige tijd. Met Superunie zijn we daarbij in een impasse geraakt. Vandaar dat de levering en de afname van suiker voorlopig is stopgezet.'

Faire prijs

Mesters spreekt over een verschil van inzicht. 'Wij willen een faire prijs en dat is nu bij de supermarkten van Superunie niet het geval. Daar is de prijs op het schap voor een kilo witte suiker nu ongeveer 0,75 euro, terwijl voor een kilo rietsuiker 1,60 euro moet worden betaald. Een kilo gewone suiker is goedkoper dan een liter Spa-water. Dan kloppen de verhoudingen niet.'

De algemeen directeur van Suiker Unie wil niet zeggen welke prijsverhoging de suikerfabrikant heeft doorgevoerd. Wel geeft hij aan dat andere marktpartijen akkoord zijn gegaan met het nieuwe prijsvoorstel van de Nederlandse suikerfabrikant.

'Als Suiker Unie hebben we verliesgevende jaren achter de rug die ook impact hebben op de bietentelers, loonwerkers en transporteurs. De prijs die we nu vragen doet niet alleen recht aan de marktsituatie, maar is ook nodig om de verdiensten in de suikersector te herstellen', verklaart Mesters.


Overigens blijft Suiker Unie met Superunie in onderhandeling om samen alsnog tot een vergelijk te komen. Mesters erkent dat de grote inkooporganisatie een gerespecteerde klant is met een substantieel afnamevolume. 'Het zou zuur zijn als we Superunie als afnemer kwijt raken. Voor de betreffende suiker zullen we dan andere bestemmingen moeten zoeken op de Europese markt.'

Ook Superunie heeft de mogelijkheid om suiker in te kopen bij andere Europese suikerproducenten. Of hiervoor al contacten zijn gelegd is onduidelijk. Superunie zegt in een reactie geen uitlatingen te doen over onderhandelingen met leveranciers.

Bij de lege schappen in de winkels hangen ondertussen kaartjes met de melding dat de suiker tijdelijk niet leverbaar is vanwege een discussie met de leverancier. De supermarkten geven aan dat ze hun producten willen aanbieden voor de laagste prijs en dat die garantie op dit moment niet te geven is.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  5° / -1°
  30 %
Meer weer