Uitbetaling+bietenteler+blijft+achter
Nieuws
© DIRK HOL

Uitbetaling bietenteler blijft achter

De financiële opbrengsten voor Nederlandse bietentelers berekent Cosun voor oogstjaar 2019 op 2.960 euro per hectare. Dat is beter dan vorig jaar, maar wel beneden het meerjarig gemiddelde.

Het is het tweede jaar op rij dat bietentelers het moeten doen met een benedengemiddelde beloning vanwege tegenvallende suikerprijzen. De verdiensten bleven vorig jaar beperkt tot 2.660 euro per hectare. In de topjaren 2012 en 2013 kregen de telers tot gemiddeld bijna 5.000 euro voor een hectare suikerbieten uitbetaald.

Cosun maakte deze week een gemiddelde uitbetalingsprijs bekend van 36,05 euro per ton voor quotumbieten geleverd aan Suiker Unie in de campagne van 2019. Op een persbijeenkomst op het hoofdkantoor in Breda gaven bestuursvoorzitter Dirk de Lugt en directievoorzitter Albert Markusse een toelichting op de prijs en op de jaarcijfers van Cosun.

Ledenprijs 39 euro per ton

De ledenprijs voor suikerbieten bepaalt Cosun voor dit jaar op 39 euro per ton, uitgaande van een basisprijs van 32,50 euro en een ledentoeslag van 6,50 euro. Deze geldt voor bieten met 17 procent suiker en een winbaarheid van 91. 'Dat is een redelijke prijs', vindt De Lugt. 'Maar de uitbetaling is vooral teleurstellend vanwege de tegenvallende kwaliteitscijfers.'

Suiker Unie verwerkte dit jaar bijna 6,8 miljoen ton suikerbieten, waarvan 6,4 miljoen ton quotumbieten. Het volume aan surplusbieten is ongeveer 275.000 ton. De basisprijs voor deze bieten is verlaagd van 30 euro naar 25 euro. Met de kwaliteitsverrekening komt de uitbetaling van surplusbieten dit jaar op 23,11 euro per ton.

Toewijzing 105 procent

Cosun streeft voor 2020 naar een uitbreiding van het bietenareaal met 2.500 hectare tot zo'n 83.500 hectare. Het toewijzingspercentage op de ledenleveringsbewijzen (LLB's) is daarvoor verhoogd van 100 naar 105 procent. De Lugt: 'Wij streven op jaarbasis naar een productie van 1,2 miljoen ton suiker uit suikerbieten. Dat is genoeg voor onze verkoop, zonder de verwerking van rietsuiker.'

De Lugt en Markusse erkennen dat het een zorg is voor Cosun om Nederlandse akkerbouwers vertrouwen te laten houden in de bietenteelt. 'In vergelijking met de verliezen in omringende landen, valt de situatie bij ons mee', verklaart Markusse. Hij wijst er verder op dat de vooruitzichten goed zijn.

'Op de wereldmarkt zien we stijgende prijzen. Vanwege de prijscontracten die al zijn afgesloten, kunnen we daar komend jaar beperkt van profiteren. Een werkelijke verbetering van de bietenprijs verwachten we vanaf 2021.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 8°
  30 %
 • Vrijdag
  8° / 3°
  10 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  10 %
Meer weer